Начало / Новини / Новини и събития / В Европейския ден на езиците специалност „Японистика“ отбеляза своята 30-годишнина

   
В Европейския ден на езиците специалност „Японистика“ отбеляза своята 30-годишнина

В двора на Центъра за източни езици и култури на Софийския университет се проведоха Дни на отворените врати: 30 години „Японистика“ в Софийския университет и Европейски ден на езиците. Така специалността към Факултета по класически и нови филологии отбеляза своя юбилей.

Сред официалните гости на събитието бяха представители на посолството на Япония в България и проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, които поздравиха преподавателите, студентите и гостите.

Ръководителят на Катедра „Японистика“ доц. Гергана Петкова припомни, че специалност „Японистика“ празнува 30-годишния си юбилей като самостоятелна университетска специалност, но обучението по японски език и култура в Софийския университет започва още през 1967 г. През 1990 г. стартира петгодишният курс „Японска филология“, иницииран и ръководен от проф. Цветана Кръстева. Първият випуск наброява само пет студенти. Един от тях е доц. Антон Андреев – преподавател в специалността днес, който в момента е на специализация в Япония.

16

Доц. Петкова подчерта, че в Центъра за източни езици и култури специалност „Японистика“ е една от най-големите специалности, а във Факултета по класически езици и култури по традиция е една от най-желаните, като кандидатите са в пъти над заявената квота за прием, което прави приема труден и конкурентен и е гаранция за високото входно ниво на студентите. Ръководителят на Катедра „Японистика“ припомни, че през 2014 г. специалност „Японистика“ бе отличена от японската страна за институция със значителни успехи в преподаването и популяризирането на японски език и култура.

8

В своето приветствие доц. Петкова изтъкна, че екипът на катедрата се гордее с изкюлчително добрите постижения на възпитаниците си както у нас, така и по света.

В последните години работим изключително интензивно за популяризиране на японската култура в България чрез фестивали, празници, публикации, социални медии, международни проекти. Работим в сътрудничество с различни институции – училища, детски градини, музеи, министерства, неправителствени организации. Отворени сме и се надяваме занапред да засилим връзките си с бизнеса в унисон с изискванията на новото време“, каза още доц. Петкова и подчерта, че дейността им среща подкрепа и разбиране от ръководството на Университета и от името на всички благодари на проф. Данова за дългогодишното съдействие.

4

Без непрестанната подкрепа на Японското посолство и Японската фондация образователните и научни резултати при нас щяха да са в пъти по-оскъдни. През годините сме срещали разбиране и подкрепа на партньори като Корпорация „Мицубиши“, Фондация „Сасакава“, община Люлин, музеи, училища, фондации. На всички тях изказваме своята дълбока признателност“, допълни ръководителят на Катедра „Японистика“.

1
3

В рамките на празничния ден бяха представени различните степени на обучение – бакалавър, магистър, доктор, следдипломна квалификация, както и разнообразните дейности, които катедрата организира с цел изучаване и популяризиране на японската култура в България.

За гостите бяха подготвени много изненади. Обявени бяха и резултатите от конкурса за нов йероглиф - емблема на специалността.

14

Посетителите имаха възможност да чуят лекция за японските водопади, да присъстват на демонстрация по кендо, да посетят различни щандове, където преподаватели и студенти говориха за своята любов към Япония, бяха представени различни книги, сред които и издания на катедрата.

9
12

Гл. ас. д-р Вяра Николова отговаряше на въпроси относно програмите на обучение, изследователската дейност и научните проекти на катедрата. Представена бе постерна изложба, проследяваща развитието на българо-японските дипломатически взаимоотношения, където доц. Кандиларов отговаряше на различни въпроси.

15

Посетителите посетиха и щандовете на студентите, където студентът в магистърска програма Ким Думанон и колегите му представиха дейността на студентските клубове, а студенти от четвърти курс под ръководството на Андреана Ташева демонстрираха как да си направят предпазни маски посредством изкуството фурошики. Гостите се докоснаха и до звучността на японския език при гл. ас. д-р Стела Живкова, „видяха“ Япония на длан при гл. ас. д-р Цветомира Иванова, научиха за връзката между литературата, манга и аниме при докторантката Мария Симеонова и наблюдаваха демонстрация по калиграфия при Кирил Петров и Йоана Виткова.

11
13

От 2001 г. насам на 26 септември Европа празнува Европейския ден на езиците - инициатива на Съвета на Европа с цел популяризиране на изучаването на чужди езици и насърчаване на междукултурното разбирателство. В Европа функционират около 225 езика, което съставлява само 3% от общия брой на езиците по света.

10
6
5
2

Снимки: Димитър Стефанов