Начало / Новини / Новини и събития / НГДЕК отбеляза 1150 години Успение Кирилово

   
НГДЕК отбеляза 1150 години Успение Кирилово

Софийският университет бе домакин на тържество, с което Националната гимназия за древни езици и култури отбеляза 1150-годишнината от успението на Константин-Кирил Философ.

В Аулата на Алма матер се проведе ритуал, извършен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарен епископ на Софийската света митрополия, след който Националната гимназия за древни езици и култури вече ще носи името „Свети Константин-Кирил Философ“. Министърът на културата Боил Банов прие да бъде символичен кръстник на Националната гимназия за древни езици и култури.

1

Министърът се обърна към преподавателите, възпитаниците на гимназията и техните гости и заяви, че днес се отдава почит към труда, живота и наследството на една от най-светлите личности в българската история. По думите му, делото на св. Константин-Кирил Философ и св. Методий е урок за поколенията, урок по история, философия, хуманизъм, етика, дипломация, морал. Основаната през 1977 г. Национална гимназия за древни езици и култури носи, пази и разпространява този дух.

3

Поколенията „класици“, които се включват непрестанно в съграждането на културния живот на страната ни, са безспорното доказателство за стремежа на Класическата гимназия да възпитава свободомислещи хора, личности, за които думи като любословие и съзидание са основни принципи, които ги ръководят“, заяви министър Банов и пожела на преподавателите и възпитаниците на училището да носят с чест името Свети Константин-Кирил Философ.

4

Директорът на НГДЕК Мариела Папазова посочи в своя поздрав, че денят е тържествен и празничен, защото се прекланят пред величавото и родолюбиво дело на своя патрон Константин-Кирил Философ, с което в далечното 9-то столетие е даден път към духовния и културен възход на нашия народ, а чрез него и на всички славянски народи. „Прекланяме се и прославяме подвига на св. Кирил Славянобългарски, който църквата винаги е приравнявала с делото на самите Христови апостоли, засвидетелствайки по този начин непреходното значение на стореното от него и вечната си благодарност и признателност към богомъдрия просветител – гениален, прозорлив, равноапостолен мъж. Човек с жива вяра, будна съвест и топло чувство към славяните“, каза г-жа Папазова и допълни, че той извиква в нас чувство на национална гордост, самосъзнание, народностно единение и самочувствие.

6

В приветствието си тя се върна към създаването на НГДЕК и избирането за негов патрон на Константин-Кирил Философ, който ги окриля и бди над благородните им усилия. Г-жа Папазова говори за потребността от създаване на училище с дух, стил, атмосфера и традиция, която да дарява на чедата си задълбочен синтез от хуманитарни знания, добродетел и сила, нравствена грамотност, любов и преданост към род и вяра.

Да е честито днешното ни свето кръщение. Да е свята и честита Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ и нека тя пребъде!“, пожела Мариела Папазова.

5

Проф. дфн Анна-Мария Тотоманова, ръководител на Катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии на Софийския университет и един от първите преподаватели в училището, изрази вълнението си да присъства на тържеството, на което НГДЕК най-после получава истинското си име – Свети Константин-Кирил Философ. Проф. Тотоманова сподели, че с тази гимназия я свързва не само професионалния й път, но и съдбата на семейството й и изрази и задоволството си да види сред присъстващите преподаватели лицата на нейни бивши ученици и студенти.

В приветствието си проф. Тотоманова припомни за огромната значимост на делото на светите братя, за творческия гений, който е притежавал св. Константин-Кирил. Тя подчерта още, че неговото дело не би оцеляло, ако не бе мъжеството и стоицизма на неговия брат Методий, ако после техните ученици не бяха достигнали България и че благодарение на прозорливостта на нашите първи християнски владетели, зрънцето, посято от св. Кирил, намира добра почва, дава плод, тук, в България, и оформя културата на цяла Южна и Източна Европа, като я причислява към християнския свят.

9

По повод празника бяха получени поздравителни адреси от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, Центъра по тракология „Проф. Александър Фол“ към БАН, представители на академичната общност в България, от.

Празникът продължи с кратък театрален етюд, подготвен от учениците от Националната гимназия за древни езици и култура, посветен на живота на св. Кирил в неговите най-млади години – от раждането му до обучението му в Магнаурската школа.

7

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет е подредена изложба, подготвена от учениците на НГДЕК и посветена на 1150 години Успение Кирилово. Тя може да бъде разгледана до 22 февруари 2019 г.