Начало / Новини / Новини и събития / Български изследователи участваха в откриването на пет нови за Антарктида фосилни растителни вида

   
Български изследователи участваха в откриването на пет нови за Антарктида фосилни растителни вида

След проведен едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана на остров Ливингстън, геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колеги д-р Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул откриха пет нови за Антарктида фосилизирани флористични останки.

Петте нови фосилни растителни вида са с възраст около 90 млн. години, което е началото на епохата Креда, когато на сега заледения континент са растели субтропични гори и са господствали динозаврите. Те са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида някои от растителните видове, появили се за пръв път там, са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската ера Антарктида е бил зелен континент, пълен с живот.

След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за полярни изследвания (НППИ) в оставащите два месеца от антарктическото лято проучванията продължават в областта на Науките за Земята.

Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южния континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.

222

Ръководителят на 27-та българска антарктическа експедиция и председател на УС на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев съобщава още, че министърът на науката, иновациите и висшето образование на Кралство Испания Педро Дуке – астронавт на совалката „Дискавъри” и космонавт на „Съюз”, е открил напълно обновената испанска база „Хуан Карлос I” на о-в Ливингстън. Строежът е продължил повече от пет години и струва над 20 млн. евро.

На тържествената церемония са присъствали командирът на Българската полярна база „Св. Климент Охридски” Драгомир Матеев, ръководителят на логистиката инж. Йордан Йорданов и геологът д-р Стефан Велев.

На срещата с българските полярници министър Дуке е отбелязал отличните дългогодишни връзки между съседните по бази страни Кралство Испания и Република България в изучаването на Антарктика и са били обсъдени бъдещи проекти за по-тясно научно сътрудничество между двете страни на Ледения континент.