Начало / Новини / Новини и събития / Бакалаврите от випуск 2018 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за висше образование

   
Бакалаврите от випуск 2018 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата 70 бакалаври от випуск 2018 г. получиха своите дипломи за завършено висше образование. Седем са абсолвентите, които завършват с отличен успех. От тях двама са пълни отличници.

Деканът на Стопанския факултет доц. Теодор Седларски приветства абсолвентите, техните близки, приятели и гости с празника. Той подчерта, че те завършват най-доброто място, където се преподава икономика и бизнес в България. Доц. Седларски обърна внимание на високото ниво на образование, което са получили, и което ги е направило напълно конкурентоспособни у нас и в чужбина. В приветствието си деканът отбеляза, че българският бизнес поддържа постоянно контакт с факултета и участва в подобряването нa средата му чрез дарения на техника, предлагане на програми спрямо нуждите и интересите на студентите.

1

Доц. Седларски подчерта, че Стопанският факултет е олицетворение на желанията и мечтите на много студенти преди неговото създаване. По думите му, това е едно място, което стъпва върху фундамента на традициите на Софийския университет и заедно с това отваря портал към световните знания в областта на икономиката и бизнеса. По думите му, тази мисия, с която Стопанският факултет е създаден, сега узрява и се разгръща с най-голяма сила.

Деканът на Стопанския факултет призова абсолвентите да създават мрежи от единомишленици и да променят начина, по който учим, живеем, пътя на отделни общества и на човешката история. Той говори за възможността да направиш избор, за това, че съвремието ни предлага необятни възможности за развиване – не само в професионален, но и в духовен аспект. Днес имаме безграничен достъп до гледни точки, философски трактовки, правещи възможно непрекъснатото човешко самоусъвършенстване и надграждане, за да бъдем по-добри хора за себе си, и за страната, в която живеем, подчерта доц. Седларски.

2

По традиция той припомни цитат от големия икономист Джон Мейнард Кейнс: „Той, икономистът, трябва да бъде математик, историк, държавник, философ. Трябва да разбира символи и да говори с думи. Трябва да разглежда частното в термините на общото и да се докосва до абстрактното и конкретното с еднаква лекота на мисълта. Той трябва да изучава настоящето в светлината на миналото за целите на бъдещето. Не бива никоя част от човешката природа или институция да се намира извън полезрението му. Трябва да е целенасочен и да пренебрегва временните настроения, съсредоточен и неподатлив като художник, но понякога също така близко до земята, като политик“.

В края на приветствието си доц. Седларски пожела попътен вятър на най-младите си колеги, успехи и лично щастие.

4

Абсолвентите, техните преподаватели и гости бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет проф. Ренета Божанкова. Тя отбеляза, че денят за раздялата с Университета е винаги ден на радост и гордост, но също и ден на малко тъга. „Обръщайки се назад, днес можете да си спомните първата лекция в нашата Алма матер, първия изпит, часовете в библиотеката, приятелствата…“, каза заместник-ректорът и обърна внимание на работата на преподавателите през годините. Тя изрази убедеността си, че те, преподавателите, ще бъдат винаги готови да дадат своята подкрепа и занапред.

Проф. Божанкова призова абсолвентите да продължат да учат, да търсят, да се съмняват, да прилагат знанията си и да усъвършенстват уменията си. „Знайте, че нашият университет винаги ще ви предложи подкрепа и, разбира се, нови програми, нови възможности, следващи степени на професионално развитие и научно израстване“, каза още заместник-ректорът и припомни на абсолвентите, че могат да се присъединят към Алумни клуба на възпитаниците на Софийския университет и този на Стопанския факултет.

3

Проф. Божанкова пожела на всички да не се уморяват да бъдат висококвалифицирани специалисти, готови да заемат отреденото им място в науката, в бизнеса, в държавното управление. „Така вие ще потвърдите престижното място, което заема вече 130-годишният наш университет“, допълни още проф. Божанкова. Тя отправи благодарност и към родителите и близките на абсолвентите, които са ги подкрепяли през годините на тяхното следване.

В края на приветствието си тя пожела на добър час на абсолвентите и обяви випуск 2018 на Стопанския факултет за завършил.

5

Приветствие поднесе и Стефан Димитров, изпълнителен директор на ТМФ България. Той изрази увереността си, че абсолвентите са положили много усилия в годините, преминали във факултета, изминали са своя път, за да стигнат до днешния ден. Г-н Димитров заяви, че силно вярва в това, че образованието е най-голямото богатство и изрази увереността си, че младите хора също ще могат да го усещат през годините все по-силно и по-ясно.

Той изрази надеждата си мнозина от абсолвентите да останат в България и заяви, че пазарът в момента предлага добри възможности за професионалната им реализация. „Мога да потвърдя, че знанията, които вие имате, са високо оценени не само от нашата фирма, но и от други колеги“. Той добави, че нивото на образованието в Стопанския факултет, погледнато комплексно – и като икономически знания, и като езици, като отношение към дисциплините, е на много високо ниво.

6

Отличникът на випуска Валери Ангелов също поднесе поздрав към своите колеги и преподаватели. Той припомни на колегите си първите дни, прекарани в Стопанския факултет, знаейки, че ги очакват нови преживявания. „Но това, което не знаехме, е че всеки един от нас ще се изгради като не само като специалист, не само като професионалист в съответната дейност, но и като личност“, подчерта абсолвентът. Валери Ангелов припомни работата на студентите през годините, контактите с бизнеса, както и дейността на открития през 2016 г. Кариерен център на факултета. В приветствието си той обърна внимание и на икономическата обстановка, на развитието на бизнеса и промените, които предстоят.

Валери Ангелов благодари на преподавателите на Стопанския факултет: „Това са хората, дали ни най-големия тласък, за да станем, от една страна, знаещи и можещи професионалисти, а от друга страна, едни завършени, много съвестни и отговорни хора“.

Той призова колегите си да вярват в себе си и им пожела да постигнат своите успехи.

Празничният ден продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

7
8
9