Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бе представен документалният филм "Командировка във вечността"

   
В Софийския университет бе представен документалният филм "Командировка във вечността"

Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет и Историческият факултет организираха прожекция на документалния филм "Командировка във вечността". В събитието участваха преподаватели от Историческия факултет, историци от БАН, както и студенти от Историческия факултет и Факултета по класически и нови филологии.

Събитието бе открито от директора на Центъра София Шигаева-Митреска. Тя изрази своята благодарност към Бакинския медиа център – продуцент на филма и Фондация „Гейдар Алиев“, с подкрепата на която той е заснет. София Шигаева-Митреска благодари и на декана на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев, който е подкрепил идеята и организацията на събитието.

Директорът на центъра подчерта, че през 2018 г. Азербайджан отбеляза 100-годишнината от създаването на Азербайджанската демократична република (АДР), а през 2019 г. се отбелязват 100 години от създаването на дипломатическата служба в Азербайджан. София Шигаева-Митреска припомни историята на създаването на Азербайджанската демократична република и подчерта, че това е първата в целия тюркско-мюсюлмански свят, както и на целия Изток, парламентарна република. „Създадена на 28 май 1918 г. АДР просъществува кратко време, само 23 месеца, но извърши дейност равна на век", посочи София Шигаева-Митреска. Тя изтъкна, че за кратко време Азербайджанската демократична република успява да създаде свой многопартиен парламент, правителство, 40-хилядна регулярна армия, има своя държавна символика - химн и трицветно знаме с осмолъчка, пуска в обращение национална валута и издава пощенски марки, предоставя на гражданите си политически права, на жените – всеобщото избирателно право.

4

По думите на София Шигаева-Митреска, най-значимият успех на азербайджанската дипломация става признаването от Върховния съвет на съюзните държави-победители в Първата световна война на независимостта на Азербайджанската демократична република на 10 януари 1920 г. по време на Парижката мирна конференция. Именно този епизод от историята представя и филмът "Командировка във вечността". Използваните във филма материали и снимки са от архиви в Баку, Тбилиси, Москва, Санкт-Петербург и Париж, където творческият екип на филма работи в продължение на година и половина. Филмът представя трудностите, с които се сблъсква водената от председателя на парламента Алимардан бек Топчибашев делегация на Азербайджанската демократична република.

Проф. д-р Искра Баева, преподавател в катедра "Нова и съвременна история" на Историческия факултет, отбеляза, че Азербайджанската държава се ражда във време, когато цялата карта на Източна Европа се променя под натиска на революционни събития. В края на Първата световна война се създава новият политически облик на Европейския изток. „Държавността в Азербайджан се създава в резултат на разпадането на Руската империя, пораженията, които претърпява в Първата световна война и най-вече благодарение на двете революции в Русия през 1917 г.“, подчерта проф. Баева. По думите й, големите исторически събития в Европа дават много силно отражение върху периферните държави, върху онези общности, които живеят на територията на големите континентални империи, които търпят крушение. Българската държава се създава по подобен начин, макар и след обляното в кръв Априлско въстание, посочи проф. Баева. Така се създават и новите държави след разпадането на Руската империя, между които е и Азербайджан.

8

„Така или иначе днес виждаме колко много са стъпките, които трябва да минат азерите, преди да достигнат до днешен суверен Азербайджан, който може да играе важна роля в региона. Ние знаем колко е труден този път и от българската история, знаем как сме търсили своите исторически корени и начини, за да постигнем своята свободна и независима държава“, отбеляза проф. Баева.

Събитието продължи с прожекция на филма, посветен на първите стъпки, извървяни от дипломатите и националноосвободителните дейци по пътя към независим Азербайджан.

11