Начало / Новини / Новини и събития / Университетската библиотека получи в дарение френскоезична литература

   
Университетската библиотека получи в дарение френскоезична литература

Със съдействието на Посолството на Конфедерация Швейцария Университетската библиотека получи дарение от 114 книги от Фондация „Про Хелвеция“. Дарението беше връчено от извънредния и пълномощен посланик на Швейцария у нас г-жа Мюриел Берсе Коен, която подписа договора за дарение в присъствието на ръководителя на катедра „Романистика” доц. д-р Георги Жечев, на преподаватели и докторанти от Факултета по класически и нови филологии.

Дарението на Фондация „Про Хелвеция” е подбрана колекция на художествена литература на френски език – поезия и проза. Книгите са издадени през последните години и се отличават с добро полиграфическо и художествено оформление. В дарението са включени най-представителните автори на френскоезичната литература на Швейцария от 19 и 20 век. Между тях са имената на Родлф Тьопфер, Шарл Рамю, Жак Шессе, Морис Шапаз, Филип Жакоте и др. Две антологии ни представят съвременните автори, творящи на френски език.

3-dar

Както подчерта г-жа Мюриел Берсе Коен, някои от авторите в селекцията бяха представени на току-що приключилия Панаир на книгата в София. Макар френският език да се говори от по-малката част на Конфедерация Швейцария, на него се създава литература, която е част от швейцарската литература и се посреща добре от читателската публика както в Швейцария, така и по света. Книгите ще представляват интерес за студентите, докторантите и преподавателите от катедра „Романистика” на Софийския университет, както и за всички любители на френскоезичната литература.

2-dar

Фондация „Про Хелвеция” е редовен дарител на Университетската библиотека.

1_dar