Начало / Новини / Новини и събития / Випуск 2018 на Геолого-географския факултет получи дипломите за завършено висше образование

   
Випуск 2018 на Геолого-географския факултет получи дипломите за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 150 бакалаври и магистри от Геолого-географския факултет получиха дипломите за завършено висше образование. Деветима са отличниците на випуска.

Заместник-деканът на факултета доц. Георги Бърдаров заяви, че за него е огромно удоволствие, чест и гордост да открие церемонията по връчването на дипломите на випуск 2018. „За вас също е и чест, и отговорност, тъй като вие финализирате вашето обучение в най-старото и престижно висше училище на България, когато то празнува 130-годишнината от основаването си“, каза още доц. Бърдаров и изрази радостта си, че от днес нататък абсолвентите ще бъдат лицето на Софийския университет в българското общество. Той призова най-младите си колеги никога да не забравят, че в колкото и трудни години да живеем, каквато и бездуховност и безнравственост да цари, те излизат от храма на знанието и винаги ще носят това знание в сърцата и умовете си.

3

Заместник-деканът пожела на абсолвентите да се реализират, да бъдат здрави и винаги с гордост да си спомнят, че са завършили Софийския университет.

Деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Филип Мачев поздрави абсолвентите, техните близки и преподаватели и припомни, че факултетът е основан преди 55 години. С чувство за хумор той припомни още, че преди това той е бил част от Биолого-геолого-географския факултет на Софийския университет и че тогавашните студенти са разчитали абревиатурата БГГФ като „Боже, господи, готин факултет“, а от 55 години абревиатурата се разчита като „Господи, готин факултет!“.

6

Поздравявам ви, че избрахте нашия факултет, за да завършите своето образование. Вярвам, че знанията и уменията, които сте получили, ще бъдат добра основа и старт за вашата реализация в живота“, каза още проф. Мачев и допълни, че мнозина от абсолвентите са получили учителска правоспособност и пожела на всеки един от тях да се реализира в тази изключително хуманна професия. „Учете и възпитавайте децата така, както бихте искали да бъдат възпитавани и обучавани вашите деца!“, каза още проф. Мачев.

7

В своето приветствие деканът на Геолого-географския факултет се обърна към абсолвентите и заяви, че днес те напускат университета, но една малка част от всеки един от тях е останала в коридорите, в залите, в лабораториите на Алма матер. По думите му, това прави най-старото ни висше училище още по-богато в годината, в която празнува своя 130-годишен юбилей. Проф. Мачев призова да помнят, че техните преподаватели са тук, в Университета, и че винаги могат да се срещнат с тях, когато имат нужда: „Помнете! Бивши студенти няма! Има предишни студенти! На добър час!“.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се обърна към абсолвентите и техните близки и преподаватели и припомни, че те завършват най-стария български университет, който е на първо място в рейтинговата система на висшите училища в България за повечето специалности и който дава една трета от научните резултати на всички 51 българските висши училища. Той подчерта, че Софийският университет заема първите места в рейтинговата система включително и защото неговите възпитаници се реализират най-добре – най-голям процент от тях намират работа и стартът на тяхната заплата е най-висок. Той подчерта, че преподаването на дисциплините на Геолого-географския факултет води началото си още от създаването на Алма матер: „Така че тази близо 130-годишна традиция прави факултета, който завършвате, наистина изключителен“, допълни още ректорът.

5

Проф. Герджиков призова абсолвентите да не се захващат с първата работа, която им попадне и която им се стори привлекателна, а да помислят добре и да намерят работата, която ще ги направи щастливи. „Важното е да работите нещо, което ви прави щастливи, а не просто нещо, което ви осигурява добро препитание! Тогава ще се почувствате по-пълноценни, тогава ще можете да мислите за бъдещето с удоволствие“, каза още ректорът, който поздрави абсолвентите и техните близки за постигнатите успехи и обяви випуск 2018 г. на Геолого-географския факултет за закрит.

4

В рамките на тържеството проф. Филип Мачев се обърна с благодарност към фирмите, компаниите, колегите, които по някакъв начин са оказали помощ на Геолого-географския факултет. Той открои имената на „ШЕЛ България“, дарила 75 хиляди евро за закупуване на научно оборудване, на „Тотал Е&П – България“, дарила над 70 000 лева за ремонт на химическа лаборатория, доц. Райна Христова и доц. Димитър Димитров от Института по океанография, дарили уникални фосилни образци за музея на факултета.

9

Проф. Анастас Герджиков връчи свидетелство за дарение на фирма „Тотал“. Представителят на фирмата Вася Николовска поздрави абсолвентите и си припомни, че преди години е била на тяхното място, в същия факултет. Пожела им да не забравят университета си и този обмен на знания, който може да съществува между студенти и преподаватели и представители на фирми да остане нещо много същностно. Тя призова абсолвентите да търсят промените и да вярват в себе си.

10

Ректорът на Софийския университет връчи сертификат и на доц. Райна Христова за дарението на уникални фосилни образци. Доц. Христова, също възпитаник на факултета, пожела на абсолвентите успех и дръзновение.

Празничното тържество продължи с връчването на дипломите.

12
11
14
15