Начало / Новини / Новини и събития / Тържествено връчване на дипломите на студентите, завършили „Авторски театър“

   
Тържествено връчване на дипломите на студентите, завършили „Авторски театър“

На официална церемония в Театър-лаборатория „Алма Алтер“ бяха връчени дипломите на завършилите двугодишната професионална квалификация „Авторски театър“ през 2017 г.

Режисьорът на театър „Алма алтер“ и ръководител на програмата Николай Георгиев определи двугодишната професионална квалификация „Авторски театър“ като малка революция. Той посочи, че единствено в Пражката театрална академия има специалност с подобно название, но тя подготвя актьори за драматичен театър. „Това, с което можем да се гордеем е, че нашите студенти получават изключителна практическа подготовка. От самото постъпване те се качват на сцената в различни задачи и броят на изиграните представления е несравним с броя на представленията в театралните академии“, каза още Георгиев и допълни, че на студентите е дадена възможност да усвоят всичко това и да го съберат в своята вътрешна идентичност без да питат с какъв текст и с какви средства да комуникират на сцената. Николай Георгиев пожела на дипломантите да пътуват по магистралата на свободния алтернативен театър.

В афиша на българския алтернативен театър влизат още две заглавия - авторските дипломни спектакли на Ирен Петрова „Лудостта винаги носи бяло“ и „За въшките и хората“ на Марко Дженев.

DIPLOMI 3

Обучението в „Авторски театър“ има преди всичко практическа насоченост. Води се във формата на ателиета, но дава на студентите и необходимото теоретично познание за модерните и постмодерните тенденции в изкуството и в театъра, за различните стилове и авторски виждания, както и основните методологически и естетически принципи, реформирали театъра от началото на XX век до днес.

Сред преподавателите в специалността са проф. Боян Биолчев („Творческо неписане“), проф. Георги Каприев („Сцената като гранична ситуация“), проф. Александър Шурбанов („Стилознание: Поезията в Шекспировата драматургия“), доц. Георги Лозанов („Театрализация на всекидневието“), проф. Стефан Танев („Авторът и вътрешната истина“), Михаил Лалов („Пространство“), Людмила Дякова (Визуална комуникация и образност“), маестро Румен Бальозов („Изкуствознание“), д-р Петя Йосифова („Човекът-актьор в театъра на Йежи Гротовски“).

Ръководител на двугодишната професионална квалификация е режисьорът Николай Георгиев, създател на Театър – студио „4хС“, което слага началото на алтернативното театрално образование и така прокарва новите тенденции от европейския театър в България.