Начало / Новини / Новини и събития / Работилница за великденски яйца в Алма матер

   
Работилница за великденски яйца в Алма матер

В Софийския университет се проведе ежегодната работилница за боядисване на великденски яйца, организирана от студентите от катедра „Етнология“ на Историческия факултет и Академичното етноложко сдружение към Алма матер.

На събитието присъстваха и гости от Регистрационно-приемателните центрове в София, идващи от Афганистан, Ирак, Пакистан и Сирия. Преподавателите и студентите от катедра „Етнология“ ги запознаха с пролетните празници в България, обичаите и традициите, свързани с тях. Гостите разказаха на българските студенти за начина на празнуване в техните страни.

2

Бяха демонстрирани различни техники на рисуване и боядисване на великденските яйца – боядисване с традиционни бои, оцветяване с памук, както и рисуване с восък. Изработени бяха и характерните великденски украси – боядисани издухани яйца, кошнички с пролетни мотиви. В оцветени яйчени черупки бяха засадени билки, които също са оригинална идея за създаване на празнично настроение.

4

Само преди месец студентите от катедра „Етнология“ на факултета и Академичното етноложко сдружение – Софийски университет демонстрираха пред колеги и гости как се изработват традиционните български мартеници .

6
9
8
7
1