Начало / Новини / Новини и събития / Катедра „Астрономия“ участва в Европейска нощ на учените 2017

   
Катедра „Астрономия“ участва в Европейска нощ на учените 2017

На 29 септември учени от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се включиха в програмата на Европейска нощ на учените 2017 чрез „Наука в града FRESH: Нощ на отворените врати в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина“.

Над 400 души посетиха Обсерваторията в рамките на събитието и разгледаха отблизо най-стария действащ телескоп на постоянен фундамент в България. Гостите можеха да разговарят с учените и да разберат повече за българските научни изследвания в областта на астрономията на достъпен и популярен език. С помощта на специална изложба и мултимедийна презентация бяха представени и възможностите за обучение, предоставяни от катедри „Астрономия“ и „Метеорология и геофизика“ към Физическия факултет.

1

Европейска нощ на учените 2017 се проведе паралелно в 11 български града. Официалното откриване в гр. София се състоя в Античен комплекс „Сердика“, където „Корпусът за бързо гърмене“, съставен от учени от Факултета по химия и фармация на Софийския университет представи забавни химични демонстрации. Учени от Физическия факултет, от Факултета по химия и фармация на Софийския университет, както и от Института по молекулярна биология към БАН, се включиха и в специална дискусия с деца и родители в Детския научен център „Музейко“. По време на срещата младежите и техните родители успяха да поговорят с учените за работата им в науката, както и да открият какво е да си учен.

2

Проектът „FRESH“ за Европейска нощ на учените се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

3