Начало / Новини / Новини и събития / Преподавател от Алма матер получи наградата за цялостен принос на „Биоразнообразие 2017“

   
Преподавател от Алма матер получи наградата за цялостен принос на „Биоразнообразие 2017“

Доц. д-р Росен Цонев, преподавател в катедра „Екология и опазване на природната среда“ в Биологическия факултет на Софийския университет, бе удостоен с наградата за цялостен принос на годишните награди “Биоразнообразие 2017“. Патрон на събитието, организирано от Българска фондация „Биоразнообразие“, бе посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Денис Кнобел.

Росен Цонев е еколог, доцент в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Отдаден на опазването на околната среда, неговият потенциал е високо оценен на международно ниво. Със своите знания и опит той, заедно с още 300 учени и експерти от България и Европа, допринася за изследването на всички местообитания в Европа. В резултат на неговата подкрепа като съавтор през 2017 г. за първи път е публикуван Червен списък (Червена книга) на всички местообитания (хабитати) в Европа. Публикуването на Червената книга е още една стъпка към опазването на биоразнообразието в Европа и показва, че България е на 5-то място по богатство на хабитати, които трябва да бъдат опазени.

Награждаването се проведе в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Журито бе в състав Радослав Парушев, Красимира Величкова, Ива Дойчинова, Елица Баракова и Елена Телбис.