Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Църква и медии“ – нова магистърска програма в СУ

   
„Църква и медии“ – нова магистърска програма в СУ

Богословският факултет на Софийският университет „Св. Климент Охридски“ започва от академичната 2015/2016 г. обучение на църковни журналисти и медийни анализатори в рамките на нова магистърска програма „Църква и медии“.

Подобна специализация се реализира за първи път в България и Европа и цели да подготви богослови за работа в медиите. На фона на глобалните промени, съвременното общество изпитва все повече потребност от бърза, достоверна и професионална информация по религиозните проблеми. Живото християнско благовестие и цялото безценно църковно наследство имат своето място в свободния демократичен диалог и публично обществено мнение. Дигиталната комуникация подпомага църковния живот и мобилизира християните за благотворителни, културни и просветни дейности.

За четири семестъра платено задочно обучение, магистрантите ще получат базисни знания за медийната и църковна комуникация; ще упражнят създаването на различни жанрови форми за печат, радио, телевизия, онлайн издания; ще анализират медийната продукция по църковни и религиозни теми. Успешно завършилите програмата ще могат да работят като журналисти в църковни медии и светски издания; като членове на неправителствени, държавни и медийни организации за медиен мониторинг; като съветници и експерти по религиозни въпроси в обществени и държавни организации; включително обществените съвети към публично-правните медии (държавни, обществени, общински и др.); като независими издатели, продуценти и автори на книги, филми, медийни продукти на църковна тема.

Ръководител на магистърската програма е деканът на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски. Новите учебни предмети са подбрани и съгласувани съвместно с декана на Факултета по журналистика и масова комуникация доц. д-р Теодора Петрова. Учени от двата факултета ще преподават на студентите, съвместно с практикуващи журналисти и дигитални специалисти.

Видео