Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи 108 стипендии "Нели и Робърт Гипсън"

   
Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи 108 стипендии "Нели и Робърт Гипсън"

За 11-­та поредна година Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” раздаде стипендии по програмата „Стипендии на Роберт и Нели Гипсън”. Тържествената церемония по награждаването се проведе в Централното фоайе на СУ и бе открита от проф. Платиканов ­ президент на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”.

Проф. Платиканов отбеляза, че тази година има общо 108 стипендианти, което значи, че над 200 000 лв. се отпускат от Роберт Гипсън с помощта на Американска фондация за България.

Заместник­-ректорът на СУ проф. дпн Албена Чавдарова изрази радостта си, че именно Софийският университет е домакин на събитието и че стипендиантите ще могат да подкрепят и да продължат образованието си: „Това е един невероятен социален жест от страна на фондацията”, каза проф. Чавдарова и връчи част от стипендиите на студенти от Софийския университет.

DSC_0926_600x400

Ваня Кастрева, заместник- министър на образованието и науката заедно с доц. Румяна Коларова, секретар на президента на Република България по връзки с гражданското общество, също връчиха стипендии на студенти, отличили се с висок успех.

DSC_0943_600x400

Ваня Кастрева благодари от името на Министерство на образованието и науката на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и на Робърт Гипсън за дългогодишната им меценатска дейност: „Фондацията е един от духовните и материални покровители на българското образование във всички степени на неговото измерение. Надявам се, че удовлетворението от тяхната работа ги зарежда, за да бъдат винаги сред тези, които правят най-доброто за нашите деца и младежи. Уважаеми студенти, приемете като свои дълг този благотворителен жест с увереността, че можете винаги да успявате, когато имате до себе си духовни и възвишени хора. Това, което получихте като жест към вас, е и ваш дълг да дадете най-доброто от себе си и да се чувствате удовлетворени по професионалния път, по който сте тръгнали. Бъдете големите личности на България, които пръскат не само знания, но и доброта и всеотдайност към всички около вас”, отбеляза зам.-министърът и пожела на всички весели коледни и новогодишни празници.

DSC_0971_600x400

Проф. Валентин Кисимов зам.­ректор на Университета за национално и световно стопанство и зам.-ректорът на Техническия университет връчиха стипендиите на студентите от техните университети.

Маргарита Йорданова, председател на Фондация „Сирак” благодари на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” за подкрепата и изрази радостта си, че част от техните стипендианти като ученици ще бъдат сега стипендианти и на Гипсън.

DSC_0976_600x400

Алексей Христов, изпълнителен директор на българския клон на Американската фондация за България честити на стипендиантите и отбеляза, че за фондацията е чест да бъде партньор на тази инициатива. Той спомена, че стипендианти от програмата им за средно образование сега получават награди и в университета.

DSC_0983_600x400

Проф. Платиканов покани един от първите стипендианти, получил подкрепа за образование в САЩ - Гео Гатев, също да връчи стипендии.

DSC_0997_600x400

Илияна Пенова, една от стипендиантките, благодари на Фондацията от името на всички стипендианти: „Това, което правят семейство Гипсън, е повече от човешко и повече хора трябва да правят такива неща като тях, защото това е много добро за нас”. Савина Димитрова, стипендиант за четвърта година, благодари за честта да получава тази награда и подчерта, че всичко, което е постигнала, дължи на стипендията.

DSC_1019_600x400

Международната фондация "Св. Св. Кирил и Методий" е учредена през 1982 г. Работата и целите на Фондацията са да подпомага популяризирането на постиженията на световния опит в областта на образованието и културата; да действа за постигане на международно разбирателство, обединение и утвърждаване ценностите на човешката цивилизация чрез развитие и подпомагане на обмена в областта на културата, изкуството, науката, образованието и професионалната подготовка; подпомага развитието на талантливи деца и способни млади хора, осигурявайки им равни шансове, зависещи изключително от техните професионални възможности и умения, и спонсорира тяхното образование, професионално обучение и творческо развитие; подпомага изграждането на високо екологическо съзнание.

DSC_1029_600x400

В осъществяването на своите цели Фондацията сътрудничи с организации, институции и физически лица; отпуска помощи, стипендии и награди на конкурсна основа; организира благотворителни прояви; организира и подпомага симпозиуми и конференции, семинари, изложби и др. Движещата сила, основа на философията на Фондацията, е ясното съзнание за необходимостта от изграждане на интелектуален капацитет, осигурявайки достъп до най­-престижните световни образователни центрове на талантливи и способни млади българи, които да посрещнат предизвикателствата на промяната, както и да спомогнат за интегрирането на България в Нова Европа и света. Основният капитал на Фондацията е събран чрез дарения от български и чуждестранни организации и физически лица. Значителна част от тези дарения са произведения на изкуството. Програмата започва през 2004 г., когато американският филантроп и дарител Роберт Гипсън и неговата съпруга Нели Гипсън пристигат в България с желание да помогнат в областта на образованието. Инициативата стартира от Нели Лозанова, която е омъжена за Робърт Гипсън, бизнесмен и човек със специално отношение към младите хора и тяхното образование. За да завърши своето образование като студент, Гипсън е получил подкрепата на частни дарители и никога не забравя значението на този жест.

 

DSC_0922_600x400

Всяка година се провежда изключително строга селекция при избора на 100­-те наградени студенти. Тази година от над 100 кандидатури комисията селектира 25 студенти първокурсници. Всяка стипендия ”Гипсън” е по 2000 лв. за академична година. Наградените ще имат възможност да получават стипендията през цялото време на следването си, ако запазят високия си успех. Общата сума на студент за цялото следване е 8000 лева. Желанието на дарителя Роберт Гипсън е непременно да се съчетаят високите академични постижения със затруднено материално положение на семействата.

DSC_0905_600x400