Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция "Демокрации и преходи"

   
Международна научна конференция "Демокрации и преходи"

На 21 и 22 май 2024 г. в Заседателна зала 1 в Ректората се проведе международната научна конференция "Демокрации и преходи". Конференцията се провежда в рамките на проект "Личности и преходи в Източна Европа и Южна Америка след Студената война", КП-06-Н50/5 30.11.2020, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към МОН.

Събитието започна с приветствие от декана на Историческия факултет проф. д-р Мира Маркова, която посочи, че се радва да присъства на поредното събитие, организирано от Катедрата по нова и съвременна история, благодари за тяхната активност и умението им да събират учени с различни гледни точки върху наболели проблеми като демокрацията и диктатурата. „Свидетели сме на една изключително динамична ситуация, в която демокрациите са поставени на изпитание. Изпитание, което е много сериозно не само от проблемите на войната, но и от проблемите на мира“, посочи тя и допълни, че поради тази причина такъв тип конференции са много полезни, защото историците са тези, които могат да дадат решение.

2-2

Тя изрази увереността си, че заявявайки позицията на една исторически гилдия на професионалисти, те ще начертаят маркерите на демокрацията и на диктатурата, а също така такъв тип дискусии ни дават основание отново да поговорим за наболелите проблеми, свързани с идеологиите и проблемите на стабилността, с проблемите на различността. Тя подчерта, че е належащо да се говори по тези проблеми и трябва да се говори в Софийския университет, в рамките на Историческия факултет, защото по този начин в рамките на дискусиите може да се обсъди онова, което да се предложи и на студентите – бъдещите изследователи. Проф. Маркова пожела на организаторите да имат нови подобни проекти, да привлекат много студенти от Алма матер и да имат ползотворни дискусии, в които да се включат и гостите от Чили.

1-1

Програмата на конференцията включваше панелни дискусии и тематични сесии, разделени в четири секции, реализирани с участието на водещи преподаватели и изследователи от България и Чили. Официалните езици на събитието бяха английски и испански, като бе осигурен онлайн достъп, както и консекутивен превод.