Начало / Новини / Новини и събития / Успешно участие на Физическия факултет на Софийския фестивал на науката 2024

   
Успешно участие на Физическия факултет на Софийския фестивал на науката 2024

Науката е интересна, важна и занимателна – показаха учени, преподаватели и студенти от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по време на Софийския фестивал на науката 2024 г.

За 14-та поредна година Софийският фестивал на науката показа на малки и големи, че природните и инженерни науки, технологиите и математиката са интересни, занимателни и важни. В рамките на четири дни, като част от фестивалната програма, Физическият факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ се включи с демонстрационен щанд и множество интересни и разнообразни лекции.

1-3

Хиляди души, сред които ученици, деца, родители и обща публика се насладиха на демонстрации от катедри „Радиофизика и електроника“ и „Метеорология и геофизика“ и катедра „Квантова електроника“ с участие на студенти от студентския клон на „Optica“ към Физическия факултет – водещата световна общност на специалисти по оптика и фотоника.

1-2

Като част от лекционната програма публиката научи повече за квантовите компютри и квантовата информатика, за търсенето на живот извън Земята, за кълбовидните звездни купове за това как откритията в ЦЕРН разкриват тайните на микросвета.

1-4

Всички събития на Физическия факултет на Софийския университте „Св. Кл. Охридски“ през 2024 г. са посветени на 135-годишнината от преподаването на физика в Алма матер.

1-5
1-6
1-7