Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

   
Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий и патронния си празник с редица събития.

Празничният ден започна в Заседателна зала 1 в Ректората с водосвет, извършен от протойерей д-р Сава Кокудев от Богословския факултет. Той поздрави екипа на Факултета по педагогика за празника и им пожела да преподават светлина и работата, която вършат, да им носи радост.

1-2

На празника присъстваха преподаватели, студенти и представители на администрацията на Факултета по педагогика. Те бяха поздравени от заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р ик. н. Соня Милева. „Днес ние честваме нашите първоучители, нашите духовни водачи и просветители – светите братя Кирил и Методий. Техният празник е и патронен празник на Факултета по педагогика и искам да честитя на всички“, каза проф. Милева и пожела на всички много успехи.

1-3

В рамките на тържеството бяха връчени високи отличия на уважавани дългогодишни преподаватели от Факултета по педагогика. Проф. д-р Румяна Пейчева-Форсайт бе удостоена с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лена, а доц. д-р Силвия Върбанова – с нагръден знак „Св. Климент Охридски“ – I степен.

1-6

Те получиха отличията си от заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р ик. н. Соня Милева.

1-8

Деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Ваня Божилова отправи поздрав към колегите си и заяви, че е много вълнуващо празникът да започне именно с успехите на колегите, с признанието, което те получават.

В своя поздрав тя говори за делото на братята Кирил и Методий и припомни, че създаденото от тях заема изключително място в културния живот съвременна Европа. „Трябва да помним, че докато в другите европейски литератури се е употребявал чуждия и мъртъв латински език, съответно и старогръцкият език, най-ранните славянски книжовници въвеждат на роден език литературата. Европейската литература не познава по-дълбоко и по-силно убеждение в необходимостта и значението на писмеността, на книжнината на народен език от онова, което първите славянски книжовници ратуват за нея“, каза доц. Божилова. В словото си тя припомни още, че борбата на Кирил и Методий е за равенство на народите. Те въстават срещу това едни народи да се смятат за богоизбрани и да имат право на писменост на роден език, а други да се смятат за варвари и да бъдат лишени от правото на образование и собствена църква.

1-10

Доц. Божилова припомни общославянското значение на делото на двамата братя, както и приемствеността на делото им посредством учениците им – техните последователи, продължители, създатели на книжовните средища, чрез чиято дейност книжовността достига до всеки българин.

19

Тя припомни и цитат от Христо Ботев: „В историята на всичките почти европейски народи се срещат такива личности, на които деятелността има общочовечески характер. И затова по своето всемирно значение заслужават почест и уважение от страната на всеки един човек…11 май скоро ще да бъде празник на нашата революция и на нашата свобода“.

1-11

По традиция в деня, в който Факултетът по педагогика отбелязва патронния си празник, се изнася и публична лекция.

1-20

Тази година тя бе на доц. д-р Мая Сотирова на тема: "Проектиране на персонализирана учебна среда в обучението по български език и литература в начален етап на основното образование".

На празника на Факултета по педагогика внимание получиха и успехите на студентите. Представен бе Петър Камбурски – носител на националния приз „Студент на годината 2023“ в професионално направление „Педагогически науки“.

Екипът на факултета спази дългогодишната си традиция и поднесе цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

1-13

Празничният ден продължи във фоайето на Южното крило в Ректората с Ден на отворените врати на магистърските програми във Факултета по педагогика и отбелязване на 10-годишнината от акредитацията на първата дистанционна магистърска програма в Софийския университет „Информационни и комуникационни технологии в образованието“.