Начало / Новини / Новини и събития / Празнична служба за Благовещение на Пресвета Богородица в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет

   
Празнична служба за Благовещение на Пресвета Богородица в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет

В деня, който християните празнуват Благовещение и отбелязват този празник като ден на майката – денят, в който Света Богородица научава, че ще стане майка на Божия Син, бе отслужена празнична св. Божествена литургия в академичния параклис на Богословския факултет, посветен на духовния покровител на Софийския университет св. Климент Охридски Чудотворец.

През тази година празникът Благовещение съвпада с началото на втората седмица от Великия пост и затова неговото празнично настроение и молитвено последование се откроява със своята тържественост на фона на молитвеното настроение по време на великопостните богослужебни последования.

1-1

В богослужението, в което участваха преподаватели и студенти от Богословския факултет, предстоятелстващият свещеник ставр. иконом Стефан Стайков се обърна към празнуващите с пастирска проповед и произнесе вдъхновено слово за християнската надежда за спасение и радостта, която изпълва сърцата на вярващите в този празничен ден.

В своята проповед той акцентира на радостта от изпълнението на Божия промислителен план за спасението на човешкия род и осъществяването на надеждата на старозаветното човечество за раждането на Спасителя на света.

1-2

В църковното богослужение в този празничен ден светата Църква прославя Богородица с празничен химн: „Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност:
Синът Божи, Син на Дева става, и Гавриил благодатта благовества,
затова и ние с него викаме на Богородица:
Радвай се благодатна, Господ е с тебе!“

Текст и снимки: Елена Дюлгерова