Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Софийският университет е домакин на изложбата „Моите будители“

   
Софийският университет е домакин на изложбата „Моите будители“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита изложбата „Моите будители“, която представя олимпийските отбори по природни науки и техните ръководители. Проектът е насочен към успехите на млади хора, които мечтаят за открития и академични постижения, и за ръководители, които вдъхновяват за нови върхове в науката. Всички те са малка, но значима част от съвременните будители на България.

„Моите будители“ се реализира за трета поредна година по идея на „Фантастико Груп“ и има за цел да популяризира и подкрепя каузи в сферата на образованието и културата. Това издание на изложбата е в партньорство със Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Изложбата се осъществява със съдействието на Столична община, а автор на фотографиите и тази година е талантливият фотограф Костадин Кръстев-Коко. Пред обектива му застанаха по-голямата част от олимпийците по природни науки и техните ръководители.

9

Водещ на събитието бе доц. д-р Димитър Желев, зам.-декан студентски политики, институционални партньорства и комуникация на Геолого-географски факултет. Той поздрави присъстващите и отбеляза, че изложбата показва една много светла част от българското общество, която контрастира с показваната по новините тъмна информация.

10

„Но в нашата държава, в нашето общество има и светлина, свързана с успехите на нашите олимпийски отбори“, каза доц. Желев и благодари на Министерство на образованието и науката, на ръководителите на националните отбори по природни науки, на преподавателите от Софийския университет и другите висши училища, с чиято подкрепа нашите олимпийци успяват да спечелят много медали и да се класират на завидно място в света.

12

Проф. д-р Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет, който е един от инициаторите на събитието, изрази радостта си да бъде част от подготовката на олимпийския ни отбор, заминал за Индонезия и благодари на доц. Желев за отличната подготовка на младите хора, която им е позволила да спечелят златни медали. „Ние започнахме инициатива - правим интересни научни работни срещи с разширения състав на нашия географски олимпийски отбор, по време на които се опитваме да завладеем още повече децата и те да останат, не само в нашия факултет, а в нашия университет и мисля, че вече успяваме“, посочи проф. Найденов и допълни, че имат идеи за още нови интересни инициативи.

13

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев поздрави присъстващите и посочи, че изложбата дава възможност на младите хора с желание, воля за изява, да покажат своите успехи. „Това е забележително в днешното объркано, смутно време, когато обществото ни е разделено, настръхнали сме едни срещу други. Вие показвате, че в България има достатъчно потенциал. Вие сте бъдещето на тази страна и за мен е огромна чест и удоволствие да открием тази скромна изложба като един от начините да покажем този потенциал, да покажем, че в България системата на образование предлага достатъчно добри възможности“, подчерта проф. Вълчев и допълни, че едиадесет преподаватели от Софийския университет участват в подготовката на националните отбори. Той поздрави и доц. Димитър Желев и посочи, че за да работиш с млади хора, да разкриеш перспективи и да ги окрилиш, се иска голямо сърце, голямо желание и всички наши преподаватели правят това. Ректорът изрази надеждата си в следващите години успехите да се множат, защото те показват добрия пример – тогава, когато имаш възможност и желание и си подкрепен в точното време, можеш да разгърнеш потенциала си.

11

„Бъдете живи и здрави. Надявам се с още по-голямо усърдие в бъдеще да запалвате вашите връстници, тези, които сега гледат малко по-настрани от тази дейност. Това е прекрасно поле за изява и моля ви, рекламирайте вашите успехи и вие самите. Ако имате нужда от помощ от наша страна, винаги ще бъдете подкрепени. И се надявам заедно – преподаватели, вие, като младата надежда на научното развитие на България, да покажем, че в страната има потенциал и възможности за реализиране“, каза в заключение проф. Вълчев.

14

Светослав Гаврилов, изпълнителен директор на „Фантастико Груп“, посочи, че за неговия екип е изключителна чест да бъдат част от събитието. Той посочи, че всяка година с този проект оказват финансова подкрепа на каузи в областта на образованието и културата и се опитват да привлекат общественото внимание върху личности с особени заслуги в тези сфери, защото според тях това са истинските съвременни будители. Благодари на учениците за техния труд, отдаденост и за поводите за гордост, изрази своето уважение към техните ръководители, които успяват да ги мотивират и да запалят в тях интереса към науката. Светослав Гаврилов подчерта, че инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето както на младите хора, така и на страната и пожела много нови успехи на всички.

15

Вълкан Горанов, изпълнителен директор на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, отбеляза, че ръководителите на отборите по природни науки не произвеждат медалисти, а произвеждат добри хора, които трупат знания и с тези знания печелят медали. „Успехът на всеки един олимпиец е резултат на много труд, упоритост, всеотдайност към науката и стотици часове на подготовка. Инвестицията в олимпийските състезатели по природни науки е инвестиция в бъдещето на България, в нейните млади хора, които в идните години ще бъдат двигател на иновациите и на научните постижения на страната ни“, посочи Вълкан Горанов и благодари на „Фантастико Груп“ за подкрепата.

16

Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“, посочи, че през изминалата година са успели да поставят националните отбори в медийната среда и това е тема, която ще продължат да развиват тази година със съдействието на всички медалисти. Тя отбеляза, че предвиждат да започнат инициатива за проследяване развитието на олимпийските медалисти, защото важното е те не просто да останат в България, а да дават на България. „България да е в сърцето, независимо накъде тръгнете“, каза Елена Маринова и посочи, че в България има бъдеще и огромно желание страната да бъде все по-хубаво място.

8

За 2023 година от всички международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала - 17 от тях са златни, 32 сребърни и 41 бронзови. Само от най-престижните турнири за годината - международните олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, география, информатика, астрофизика и астрономия, са спечелени 42 медала – 9 златни, 10 сребърни и 23 бронзови отличия.

5