Начало / Университетът / Факултети / Геолого-географски факултет / Новини / Фотоизложба и книга, посветени на Атон

   
Фотоизложба и книга, посветени на Атон

В Аулата в Ректората на Софийския университет бе представена книгата на проф. Румен Пенин „Света гора - Атон. География на духовността. Фотопис на един географ". Успоредно с това бе открита и фотоизложбата „Света гора - Атон, през обектива на двама географи", разположена в Централното фоайе.

Събитието бе посветено на 60-годишнината на Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", 50-годишнината на катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда" и 10-годишнината на сайта Географ БГ. То е част и от инициативата на Българското географско дружество „Геодекада 2020 - 2030". На него присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мадлен Данова, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи (извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София и доайен на дипломатическия корпус), деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, преподаватели от университета, студенти и гости.

10

Модератор бе доц. д-р Димитър Желев от Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ на Геолого-географския факултет, единият от авторите на изложбата заедно с проф. Румен Пенин. Той приветства присъстващите в Аулата и заяви, че събитието осъществява идеята на него и на проф. Румен Пенев да представят Света гора по географски начин и тя да бъде видяна с различни сетива.

2

В своето приветствие деканът на Геолого-географския факултет и домакин на събитието проф. Климент Найденов заяви, че като географ неговото пътуване през разнообразните ланшафти на нашия свят често се е пресичало със сферата на духовността. „Това, на което присъстваме днес - „Света гора - Атон. География на духовността. Фотопис на един географ", е завладяващ и многостранен разказ на географа проф. Румен Пенин. Това изследване надхвърля просто едно фотографиране според мен на един религиозен обект. То се задълбочава с разбирането как свещените пейзажи се оформят от човешките вярвания, ритуали и опит“, каза проф. Найденов и допълни, че географията на духовността признава, че връзката между хората и тяхната среда е не само физическа, но и дълбоко духовна. Той обърна внимание и на понятието „свещено пространство“ – места, в които духовното измерение е осезаемо. Това са места за преклонение и за дълбока лична трансформация.

8

Проф. Найденов заяви, че като географи, тяхната задача е да разберат тези пейзажи не само като физически пространства, но и като сфери, където духовният и материалният свят се сливат. „Целта ни е да проучим как тези пространства се преживяват от индивидите и общностите и как те се оформят от културната, екологична и духовна динамика на нашия свят“, допълни още проф. Найденов.

7

Деканът подчерта, че за пореден път оценява дейността на проф. Румен Пенин за насърчаване на диалога между географите и обществото и че приветства усилията му за съхраняване на духовността и божието слово чрез географското познание, което ни предлага в неговия труд.

15

За мен този фотопис е израз на географската подкрепа за благородното духовно дело в Атон и готовността ни за сътрудничество на нашия факултет с българския манастир „Св. Георги Зограф““, каза още проф. Найденов и благодари на проф. Пенин и на колегите от „Географ БГ“.

12

Доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет разказа пред аудиторията за личните си впечатления и срещи с проф. Пенин. Той не скри, че за него моментът е силно емоционален и подчерта, че е много свързан и с двамата си колеги, автори на изложбата. Доц. Бърдаров отбеляза, че проф. Пенин е неговият ментор, неговият учител с главно „У“, човекът, който го е научил на изключително много неща. За Димитър Желев доц. Бърдаров отбеляза, че е един от най-добрите студенти, на които е имал честта да преподава през годините. Той се върна в спомените си в годините като студент, когато проф. Пенин е отключил в него любовта към географията, към България и към Софийския университет. „За мен той е човекът география и човекът, символ на академизма“, отбеляза доц. Бърдаров и допълни, че до ден-днешен, 20 години, откакто е преподавател в Геолого-географския факултет, си задава въпроса: „Какво би казал Румен, дали съм се справил на ниво?“

5
5-1

Имам хиляди спомени – приятни, невероятни, уникални с Румен, с духовността, която той ми е предал“, каза доц. Бърдаров и разказа свои лични преживявания с него. И накрая той сподели една от своите мечти – да се върнат заедно в едно от селцата, в които са ходили заедно, да седнат на масата, да попеят хубави български песни. „Защото и двамата отлично знаем, че животът е измама. Но най-хубавата измама, която може да ни се случи“, каза накрая доц. Бърдаров.

14

В специално видеобръщение проф. Румен Пенин разказа за своята работа по изложбата заедно с доц. Желев и по своята книга „Света гора - Атон. География на духовността. Фотопис на един географ". Той се върна в спомените си през 2004 г., когато за първи път е посетил Света гора с група поклонници, и разказа за своите впечатления и преживявания.

6

Проф. Пенин благодари на всички, допринесли за издаването на книгата, както и на всички, дошли на официалното й представяне и на откриването на изложбата.

9

Доц. Желев разказа интересни географски факти за Атон и представи изложбата „Света гора - Атон, през обектива на двама географи", разположена в Централното фоайе в Ректората.

13

На изложените 30 платна-колажи са представени над 300 фотографии, от които посетителите могат да видят манастирите, скитовете, селищата на Света гора, както и нейната природа.

3

Изложбата може да бъде разгледана до 19 януари 2024 г.

1
4