Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / НЕК и Стопанският факултет на Софийския университет подписаха споразумение за сътрудничество

   

04.10.2023

 

В изпълнение на стратегията на НЕК за ползотворно партньорство с висшите учебни заведения в страната, на 29 септември изпълнителният директор на компанията инж. Мартин Георгиев и деканът на Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Атанас Георгиев подписаха споразумение за сътрудничество.

НЕК и Стопанският факултет имат дългогодишно успешно партньорство по редица теми в областта на развитието на българската енергетика и подписването на споразумението открива нови перспективи за съвместни дейности, свързани с предизвикателствата на трансформацията на енергийния сектор.

Screenshot 2023-10-04 083920

Двете страни ще си оказват съдействие за популяризиране на ютилити сектора посредством подготовка на висококвалифицирани специалисти в мениджмънта и мониторинга на публични предприятия, устойчивото и отговорно управление, интелигентни технологии, търговия и инвестиции във ВЕИ, управление на енергийни данни, инвестиции в хибридни енергийни паркове и съоръжения, финансови и регулаторни технологии чрез повишаване на теоретичните знания и развиване на практически умения и др.

„За нас е чест да работим заедно и да дадем нова енергия на дългогодишното ни сътрудничество с актуални теми и съвместни инициативи“, каза инж. Георгиев. „Това споразумение затвърждава ангажимента на двете страни за обмена на експертиза по ключови аспекти в българската енергетика и ще бъде важен инструмент за обогатяване на знанията на студентите и експертите в подкрепа на младите таланти“.

Доц. д-р Атанас Георгиев подчерта активната учебна дейност на Стопански факултет, вкл. в международен план, и открои редица възможности за съвместни инициативи – участие на служители от НЕК като обучаеми и гост-лектори в бакалавърски и магистърски програми, следдипломни квалификации, присъединяване към Кариерния център, работа по научно-приложни проекти и др.
В началото на новата академична година НЕК затвърждава позицията си на доверен партньор в подготовката и развитието на успешни кадри в енергийния отрасъл.