Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Деканът на Стопанския факултет участва в 11-ия международен семинар по енергийна и климатична дипломация

   

05.07.2022

Дипломати от 16 държави се събраха в София, за да дискутират отражението на войната в Украйна върху енергийната и климатичната политика в рамките на 11-ото издание на семинара по енергийна и климатична дипломация. Деканът на Стопанския факултет и директор на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ доц. д-р Атанас Георгиев участва с гост-лекция в семинара и с публикация в едноименното издание на английски език, представено по време на събитието. Семинарът се проведе в периода 20-25 юни в „Астория Гранд Хотел“ в София и се организира по проект в рамките на Българската помощ за развитие и сътрудничество. В него се включиха общо 33-ма участници, представители основно на страните от Западните Балкани и Черноморския регион.

imgonline-com-ua-CompressToSize-bRnqJUNppUV

Семинарът беше открит от министъра на енергетиката Александър Николов, а с послание към участниците се включи Министерството на околната среда и водите. В програмата бяха включени и секторни анализи. В единия от дните дискусията по Зелената сделка и отражението ѝ върху енергетиката беше водена от Славчо Нейков, председател на Борда на директорите на Института за енергиен мениджмънт и член на Консултативния съвет в Дипломатическия институт. Той, в качеството си на главен редактор, представи и новото издание на Дипломатическия институт по енергийна и климатична дипломация, което е на английски език. В него намират място изключително актуални текстове на 11 водещи български и чуждестранни експерти, представители на академичната общност.

imgonline-com-ua-CompressToSize-Y6NFOXcBYcWEGMrv

Основен фокус на статиите в изданието са перспективите и предизвикателствата пред енергийния преход в региона на Югоизточна Европа, на фона на геополитическите сътресения и войната в Украйна, енергийната сигурност в региона и възможностите за сътрудничество на ЕС със страните от Каспийския регион и Източното Средиземноморие, както и ролята на публично-частните партньорства в постигането на целите на Европейската зелена сделка и бъдещето на въглищните региони.

Автори в изданието са Александър Николов; министър на енергетиката в оставка, Артър Лорковски, директор на Енергийната общност; Констанца Рангелова и Мартин Владимиров, енергийни експерти в Центъра за изследване на демокрацията; доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет; Надежда Кокотович, директор на Брюкселския енергиен клуб; Виктория Петрова и Йонка Дунева, дипломатически служители в министерство на външните работи; Оливие Маркет, президент на AES България; Тим Йео, председател на New Nuclear Watch Institute; Ахмад Хумбатов, енергиен експерт в института за развитие и дипломация (IDD) към университета ADA в Баку; Недко Косев, докторант към Стопанския факултет на Софийския университет; и д-р Румяна Грозева, Изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора.