Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция „Кризи и култури: културните изследвания пред предизвикателствата на променящия се свят“

   
Международна научна конференция „Кризи и култури: културните изследвания пред предизвикателствата на променящия се свят“

Софийският университет е домакин на двудневна международна научна конференция „Кризи и култури: културните изследвания пред предизвикателствата на променящия се свят“. Конференцията, която е част от 25-то издание на форума „Софийски диалози“, се организира от Катедра „История и теория на културата“ към Философския факултет на Софийския университет в чест на 30-годишнината от създаването на специалността и 40-годишнината от основаването на Центъра по културология. Съорганизатор е и Фондация „Дом на науките за човека и обществото“, София.

Събитието бе открито от проф. Даниела Колева, ръководител на Катедра „История и теория на културата“ във Философския факултет на Алма матер, която приветства присъстващите в залата и включилите се онлайн. В изказването си тя проследи значението на термина „криза“ в науката. Самото понятие „криза“ е постоянен облог пред науките за културата, чийто конструктивизъм трудно анализира флуидни понятия. В днешния свят културата е множествено понятие, което изисква фини контекстуализации. Никоя от текущите кризи не би могла да бъде преодоляна без релевантна концептуализация и промислен стратегически план за действие.

11

В конференцията участват изследователи от Великобритания, Франция и България. Сред чуждестранните участници са: Майк Федърстоун, социолог, преподавател в Университета Голдсмит (Лондон), Томоко Тамари, социоложка и изследователка на медиите в Университета Голдсмит (Лондон), Бертран Тилие, историк на изкуството и визуалната култура от Сорбоната (Париж 1), Филип Артиер, историк от Националния център за научни изследвания и преподавател във Висшето училище за социални науки (Париж), Жизел Сапиро, социолог на културата, преподавателка във Висшето училище за социални науки (Париж).

От българска страна участват: Даниела Колева, Александър Кьосев, Ивайло Дичев, Владимир Градев, Светлана Христова, Камелия Ханчева, Боян Знеполски, Боян Манчев.

12

Генерализираната криза, родена заедно с експанзията на социалните мрежи, които днес са доминиращи медии, парадоксално допринася за завръщането на популистки демагогии, които черпят от ресурсите на една „въобразена“ национална идентичност и „изобретяват“ нови културни наследства. „Инфосферата“ – дигиталният околен свят (Umwelt), в който живеем, с непрестанния поток от непроверима информация и „алтернативни факти“, се превръща в поле за развитие на деструктивни политически проекти и непреодолими социални напрежения. В епохата на пост-истина, комплотистки теории и апокалиптични сценарии способността за интерпретиране на хибридни комуникативни ситуации може да доведе до обосновани разграничения. Науките за културата могат да се изправят пред предизвикателствата на медийната среда, само ако развиват нов инструментариум и нови модели на мислене. Технологичният напредък не може да осигури надеждни средства за да бъде схваната динамично променящата се и непредвидима реалност.

Както е установил преди повече от 50 години Ролан Барт, социалните принуди опитват да се дегизират като природни явления, така и днес политическият елит има склонност да обяснява действията си като се позовава на природни закони. Пандемията е само един от епизодите в дълга серия от подмени.

Програма