Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA Alumni Club / Новини от Алумни клуба / Здравко Москов: Стопанският факултет – водещ център за обучение по Икономика и Стопанско управление

   

18.06.2021

 

Вижте повече за инициативата "Успешните примери" на Стопанския факултет

 

Включете се в нашия FEBA Alumni Club

 

Разговор със Здравко Москов, възпитаник на Стопанския факултет.

ZdravkoMoskov

 

Здравко Москов е Сертифициран Финансов Анализатор (CFA), Fellow на Асоциацията на сертифицираните счетоводители (ACCA) и лицензиран оценител от Камарата на независимите оценители в България (КНОБ), Бакалавър по Стопанско управление от СУ.

Има близо 15 години опит в сферата на консултантските услуги по сделки за покупка и продажба на компании в България и региона. В момента е ръководител на Deal Advisory екипа на KPMG в България, като отговаря и за работата в Северна Македония, Албания и Косово.

 

Разкажете за себе си – с какво се занимавате сега?

От почти 15 години работя като консултант по сделки за сливания и придобивания като част от екипа на KPMG в България и на Балканите. Участвал съм и съм ръководил голям спектър от проекти, свързани с покупки или продажби на компании в България, Северна Македония, Албания и Косово – финансов анализ (дю дилиджънс), бизнес оценки, управление на цели мандати за покупка или продажба на бизнес. В момента съм ръководител на Deal Advisory екипа на KPMG в България, Северна Македония, Албания и Косово. Бях и одитор за 3-4 години като част от екипа на АФА.

 

Вие ли избрахте своята професия или тя избра Вас?

Може би донякъде и двете. След няколко години като одитор в началото на кариерата си, реших да потърся промяна. По време на обучението по корпоративни финанси в Стопанския факултет ми беше много интересно да оценявам бизнеси или други активи. С натрупаните знания по счетоводство и финансов анализ от годините ми като одитор, реших да се насоча към консултантската професия и по-специално работата по сделки и оценки.

 

Кое Ви помогна да стигнете дотук?

Доста работа, много късни вечери в офиса, настойчивост, известна доза късмет, опитни колеги, от които съм се учил през годините, но може би най-вече че харесвам това, което правя, и ми носи удоволствие.

 

Как разбирате, че сте успял човек? Каква е Вашата рецепта за успех?

Трудно е човек да твърди, че е успял в нещо. Винаги можеш да си поставиш по-амбициозни цели и да продължаваш да се развиваш.

 

Кое е най-важното за един успешен ръководител?

Успехите на един ръководител са функция най-вече на екипа, с който работи. Ако има изграден добър екип, който функционира ефективно и няма нужда от оперативна ежедневна намеса, това позволява да се отдели повече време за стратегическите приоритети на компанията и отдела. Важно е също човек да има трезва преценка за възможностите си, да осъзнава силните и слабите си страни и да полага усилия да се самоусъвършенства, да излиза от зоната си на комфорт.

 

Кога завършихте Стопанския факултет? Какво беше характерно за Факултета тогава?

Завърших бакалавърската си степен по „Стопанско управление“ през 2003 г. Стопанският факултет тогава беше едно доста „будно“ място, кошер, пълен с млади амбицирани хора, които нямаха търпение да стартират кариерата си с нужната академична подготовка.

 

Кое Ви накара да изберете Стопанския факултет?

По времето, когато аз кандидатствах, Стопанския факултет вече беше набрал скорост и се беше утвърдил като водещ център за обучение по стопанско управление и икономика след новото начало. Обучението на английски език по някои от курсовете (микро-/макроикономика) беше също важен фактор. Но може би най-вече фактът, че випуските на Стопанския факултет не бяха огромни като брой студенти, за разлика от други висши икономически учебни заведения, което някак си ни правеше ексклузивен клуб от млади хора, жадни за знания.

 

Кои са най-ярките Ви спомени от Вашия студентски живот?

17-и блок в Студентски град и неговите неспирни купони.

 

Забавни случаи/епизоди, които помните?

Футболните турнири на Университета, в които участвахме заедно с колеги от Стопанско управление и Икономика. Мисля, че в трети курс дори успяхме да спечелим едно от изданията на турнира. Забавни времена бяха.

 

Кои преподаватели/предмети си спомняте най-живо?

Спомням си доста ярко курсовете по счетоводство с доц. Караиванова и Ели Станчева. Винаги съм обичал да работя с цифри, но по време на тези лекции и упражнения, открих за себе си, че може би това е моето нещо. Това ми помогна да открия и своя кариерен път след това. Има и много други, разбира се – Георги (Гоги) Ганев, Тодор Ялъмов, проф. Бънкова, доц. Игнатов и магията на статистическата наука.

 

Кое от наученото/преживяното в Стопанския факултет Ви помогна най-много в кариерния Ви път?

Знанията по счетоводство ми дадоха добра основа, върху която да стъпя. Но освен това Стопанският факултет ми даде възможност да се срещна с много интересни, забавни, различни хора и да разширя много разбиранията и представите си за корпоративния свят.

 

Как оценявате развитието на Стопанския факултет от Вашето студентство до днес?

Мисля, че Стопанският факултет върви в много правилна посока и се стреми към постоянно осъвременяване на дисциплините, новите магистърски програми му печелят нови почитатели. Може би, ако преди 18 години имаше такова разнообразие от възможности, и аз щях да завърша магистратурата си.

 

Посланието Ви към студентите на Стопанския факултет днес?

Много малка част от хората постигат целите си само с талант. По-голяма част от хората правят това с много работа и упоритост. Бъдете целеустремени, бъдете смели, търсете това, което ви носи удоволствие и удовлетворение, и не забравяйте да се забавлявате.

 

Коя е най-смелата Ви мечта?

Аз мисля, че съм доста прагматичен човек и реалист и не губя време в мечти, а предпочитам да си поставям цели. Но би било вълнуващо ако някой ден мога да се върна в Стопанския факултет и да завърша магистърска програма. Мисля, че това е една страхотна мечта.