Начало / Новини / Новини и събития / Открита бе изложбата „История на българската полярна база „Св. Климент Охридски”

   
Открита бе изложбата „История на българската полярна база „Св. Климент Охридски”

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе открита изложбата „История на българската полярна база „Св. Климент Охридски”. Експозицията може да бъде разгледана до 13 декември 2019 г.

В присъствието на участници в експедициите, преподаватели и гости проф. Христо Пимпирев откри изложбата и заяви, че България вече над 30 години е на ледения континент и хората, които са изградили полярната база „Св. Климент Охридски“, които работят там, са част от най-новата история на страната ни. Той подчерта, че базата е едно научно средище, в което с българските учени работят с учени от над 30 държави от цял свят. Проф. Пимпирев добави, че базата е и духовно средище, тъй като там се намира българският православен параклис „Св. Иван Рилски“.

1

По думите му, в момента на българската полярна база „Св. Климент Охридски” работят вече 11 души, които изграждат основите на новата научно-изследователска лаборатория. Той изрази надеждата си до две години тя да бъде завършена.

5

Проф. Пимпирев благодари на всички гости на събитието. Той обърна внимание на представените снимки, на които може да се види целия процес на развитието на полярната ни база и разказа лични спомени от първите стъпки на ледения континент, от преодолените трудности.

2

Фотоизложбата отразява историята и развитието на българската база на остров Ливингстън, Антарктида от създаването й през 1988 г. до днес. Това е фоторазказ за изграждането на едно българско селище, отдалечено на повече от 13 000 км. от страната ни, за ентусиазма, невероятния дух и трудностите, през които са преминали няколко българи, изградили основите на базата ни на остров Ливингстън и дали началото на нов етап в науката. Използвани са много архивни кадри от Първата българска антарктическа експедиция, предоставени лично от проф. Христо Пимпирев.

3
4
7