Начало / Новини / Новини и събития / Завърши юбилейният десети випуск на международната магистърска програма „Право на ЕС“

   
Завърши юбилейният десети випуск на международната магистърска програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония в зала 272 на Ректората бяха връчени дипломите на десетия випуск на международната програма „Право на ЕС“. Абсолвентите от випуск 2016 г. са 41, девет от тях са с отличен успех.

„Право на Европейския съюз“ е международна магистърска програма, осъществявана съвместно от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Университетите на Лотарингия и Страсбург във Франция в партньорство с юридическите факултети на университетите на Брюксел и Люксембург и с участието и на преподаватели от Париж, Бордо и Ница (Франция), Брюксел, Льовен и Брюж (Белгия), Венеция (Италия), Германия и от Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Официални гости на събитието бяха министърът на правосъдието Цецка Цачева, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов, директорът на Европейския университетски център в Нанси проф. Ив Пети, г-жа Елена Чернева, директор на Бюрото за международна правна помощ на България, адвокат Йордан Йорданов, председател на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати, преподаватели, студенти и гости.

1a

Доц. Атанас Семов, ръководител на международната магистърска програма „Право на ЕС“, приветства всички присъстващи и отбеляза, че онова, което в най-голяма степен ни прави равни с останалите народи, е силата на българския дух и жаждата за знание. Той подчерта, че програмата от самото начало се осъществява в партньорство с Националния институт на правосъдието, с Дипломатическия институт към Министерството на външните работи, с Института по публична администрация. Отскоро към програмата е присъединен и Центърът за обучение на адвокати.

7

Доц. Семов се обърна към абсолвентите и отбеляза, че е сигурен, че въпреки трудностите по време на своето следване, днес всички са доволни от своя избор на магистърска програма. Изрази надежда, че са останали доволни от предоставените им възможности и от името на целия екип на магистърската програма им благодари за усещането, което са оставили у своите преподаватели, че усилията им си струват и че в България може да се прави голяма наука и високо академично познание.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков приветства всички присъстващи и отбеляза, че за десети път завършва випуск от хора, които ще се реализират по най-добрия начин. Ректорът подчерта, че това е една програма, в която наред с теоретичните знания студентите получават и знания, насочени към практиката, защото имат практическо обучение, стаж и им преподават хора с голям опит в редица авторитетни институции. Той призова абсолвентите да станат истински граждани на ЕС, да бъдат негови двигатели, за да може да се развива.

1

Проф. Герджиков подчерта още, че завършилите магистърската програма „Право на ЕС“ са усвоили ценности, етика и начин на мислене, които да им помогнат да са полезни на своето общество, но и на Европейския съюз. В края на словото си ректорът на Алма матер пожела на абсолвентите, когато търсят своята реализация, да помислят къде ще са най-полезни и къде ще се чувстват най-добре. Проф. Анастас Герджиков обяви випуск 2016 г. на магистърска програма „Право на ЕС“ за завършил.

2

Абсолвентите, техните преподаватели, близки и приятели бяха поздравени и от министъра на правосъдието на Република България г-жа Цецка Цачева. „Всички ние, които сме тук, се вълнуваме, но, убедена съм, че вие сте тези, които го изживявате най-дълбоко, най-искрено и с много надежда за бъдещето“ – заяви правосъдният министър и подчерта, че пред абсолвентите има различни възможности за реализация.

Г-жа Цачева припомни в приветствието си за голямото предизвикателство, което предстои на България – председателството на Съвета на Европейския съюз, като подчерта още, че проведената по-рано през деня международна конференция по повод 10-годишния юбилей на магистърската програма съвпада и с десетгодишнината от членството на страната ни в ЕС.

Г-жа Цачева отбеляза, че не само в Министерството на правосъдието, но и в редица министерства има изключително добре подготвени кадри, които вече са завършили тази програма. В момента голяма част от тях работят в Постоянното представителство на Република България в Брюксел, активно работят за българския принос към онези директиви, регламенти, решения, които се надяваме по време на нашето председателство да приключат или да дадем достатъчно добър тласък за развитието им, подчерта тя.

В края на приветствието си министърът на правосъдието пожела на абсолвентите да запазят добрия спомен от 272-ра аудитория, както и за останалите зали, в които са имали честта, възможността и уникалния шанс да получат знания от висококвалифицирани, водещи преподаватели, голяма част от тях – практици. Г-жа Цачева изрази увереността си, че това е един ценен опит, за който ще си спомнят в годините напред, където и да се намират.

Не на последно място, желая ви след няколко години да бъдете на местата на вашите родители днес в тази зала, вече като граждани, дали добрия съвет на своите деца да почерпят знания и опит от тази магистърска програма, която е най-престижната в най-престижното висше училище у нас – Софийския университет „Св. Климент Охридски“, каза още Цецка Цачева и пожела на абсолвентите здраве, късмет и успех.

3

Деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов изрази радостта си да присъства на празника и отбеляза, че абсолвентите завършват един факултет с вековна традиция, в който са се обучавали най-добрите кадри на България във всички сфери на обществения живот на страната. Той отбеляза надеждата си, че всички абсолвенти са избрали тази магистърска програма, не само заради жаждата си за знания, а и поради чувството им за съпричастност към ценностите на Европейския съюз.

Проф. Пенов изрази увереност, че всички те са успели да извлекат най-полезното по време на обучението си. Той отбеляза, че са получили знания, които ги правят конкурентноспособни и пожела на абсолвентите здраве, успех и да следват мечтите си.

6

Директорът на Европейския университетски център в Нанси проф. Ив Пети също отбеляза, че едно от предимствата на програмата е, че завършилите получават две дипломи – от Софийския университет и от Университета в Лотарингия. По думите му, голяма част от дипломантите вече заемат отговорни постове в администрацията, съдебната система, което е доказателство, че магистърската програма дава една забележителна подготовка. Проф. Ив Пети пожела успех на випуска и на програмата.

След приветствията доц. Атанас Семов по традиция обяви имената на отличените с награди студенти.

8

Наградата на министър –председателя на Република България за най-висок успех в международната магистърска програма „Право на ЕС“ за десетата юбилейна учебна година 2015/2016 година получи Евелина Томова. Наградата бе връчена от министъра на правосъдието Цецка Цачева. Г-жа Цачева припомни, че за десета поредна година магистърската програма се провежда под патронажа на посланика на Франция и на министър-председателя на Република България и пожела на абсолвентката да приложи наученото до момента и да увлича последователи, които да добият нейните умения и знания.

От името на целия випуск Евелина Томова благодари на преподавателите, за предизвикателствата и трудностите, пред които са ги изправяли. „Без тези трудности и предизвикателства човек не може да опознае собствения си потенциал, не може да има растеж“, отбеляза тя и пожела на колегите си на добър час.

9

Наградата на френския посланик в България за най-добър студент франкофон беше връчена на Любомира Спирова от почетния ректор на Университета в Страсбург проф. Флоранс Беноа-Ромер.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков удостои Йоана Новоселска с грамота за отличен успех в международната магистърска програма в десетата юбилейна 2015/2016 г., а наградата на декана получи Гергана Василева.

10

Ръководителят на международната магистърска програма „Право на ЕС“ доц. Семов награди София Ненова и Георги Милкотев с грамота за отличен успех.

111

София Ненова получи отличието си от проф. Юлия Захариева, а Георги Милкотев – от председателя на Управителния съвет на Центъра за обучение на адвокати – адв. Йордан Йорданов.

12

Тържеството продължи с връчването на дипломите на абсолвентите.

13

Церемонията по връчване на дипломите на випуск 2016 г. на международната магистърската програма „Право на ЕС“ се проведе в рамките на честването на 10-годишнината на програмата. По-рано през деня се проведе международна конференция на тема: „България и ЕС – 10 години и едно председателство между предизвикателства и надежди“ под патронажа на вицепрезидента на Републиката г-жа Илияна Йотова.

14
15