Начало / Новини / Новини и събития / Денят на Африка беше отбелязан в Софийския университет

   
Денят на Африка беше отбелязан в Софийския университет

Групата на Африканските посланици, ръководители на мисии и почетни консули в България, в която влизат посланиците на Алжир, Египет, Мароко, Нигерия (със седалище в Букурещ), Южна Африка и Судан, ръководителят на мисията на Либия, почетните консули на Уганда, Екваториална Гвинея, Гвинея, Кения и Сейшелските острови отбелязаха Деня на Африка с конференция на тема: „България – Африка – 21-ви век и след това“ в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Събитието, което се проведе под патронажа на президента на Републиката Румен Радев, беше организирано от Групата на Африканските посланици съвместно със Софийския университет.

На форума присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, представители на български институции, дипломатическия корпус, университетски преподаватели и студенти.

1

Функционалният ректор на Софийския университет проф. Мария Стойчева отбеляза, че за нея е чест да приветства всички в най-красивата зала в България – Аулата на Университета по повод Деня на Африка. Тя подчерта, че Софийският университет е най-старата и престижна образователна институция в България, доказала през годините своята съществена роля в развитието на образователните и културни взаимоотношения между България и африканските държави.

По думите й, събитието е възможност да отпразнуваме постиженията на континента, да обърнем внимание на предизвикателствата пред него, да утвърдим и развием сътрудничеството си с държавите и образователните институции в Африка.

2

Проф. Стойчева отбеляза, че на конференцията ще бъдат обсъдени важни теми като икономическите възможности в Африка, мястото на местните икономики в глобализиращия се свят, възможностите за образователен и културен обмен и други.

Тя подчерта, че за Софийския университет е важно да разшири и утвърди отношенията си с африканските страни, да развие научния и студентския обмен и да бъдат открити още възможности за сътрудничество, които да доведат до задълбочаване на отношенията в сферата на образованието и културата.

3

Вероника Орбецова, съветник по външната политика на Президента, прочете поздравителен адрес от името на Румен Радев повод отбелязването на Деня на Африка. В него държавният глава посочва, че този ден е символ на стремежа на африканските народи за постигане на мир, единство и благоденствие на африканския континент и на вярата в солидарните усилия за по-светло бъдеще на Африка.

Президентът приветства организираната конференция за бъдещето на отношенията между България и Африка и изразява становището си, че това е прекрасна възможност страната ни да засвидетелства отново подкрепата и съпричастността си към желанието на африканските народи да построят по-устойчиво и добро бъдеще.

Държавният глава посочва, че през последните две десетилетия напредъкът на Африка е неоспорим и предстои да бъде разгърнат огромният потенциал на африканските народи. В адреса се казва още, че постигането на устойчиво развитие, прогрес и просперитет не е възможно без установяването на траен мир и стабилност и разрешаването на съществуващите противоречия между страните.

„Днес, когато всички сме изправени пред редица глобални предизвикателства, между които климатични промени, засилена миграция, тероризъм и екстремизъм, сътрудничеството между народите придобива ново значение. Изграждането на мостове между хората, народите и държавите е единственият път напред и честването на Деня на Африка е израз на този идеал“, се казва в адреса на президента.

4

Посланикът на Египет у нас и председател на Групата на Африканските посланици г-жа Манал ел Шинауи приветства всички в Аулата и благодари за тяхното уважение и присъствие на празника на Африка. Тя отбеляза, че Денят на Африка демонстрира общата цел на африканските държави да работят заедно за мир и просперитет на африканските народи. Идеята на конференцията е да се представят африканската идентичност и солидарност, за да се популяризират възможностите за сътрудничество с България в областта на икономиката, енергетиката и образованието.

5

Посланик Манал ел Шинауи подчерта, че възможностите за развитие на търговията, културата, историята, сигурността, образованието и обменът на гледни точки е възможност да продължат усилията в посока към постигане на мир, сигурност, просперитет и стабилно развитие.

От името на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева участниците в срещата бяха приветствани от Тодор Стоянов, заместник-министър на външните работи на Република България. Той заяви, че Денят на Африка се е утвърдил като ярък символ на стремежа на африканските народи към независимост и просперитет и добави, че България има дългогодишни отношения на приятелство и сътрудничество с африканските страни.

6

Тодор Стоянов припомни, че през годините голям брой граждани на африканските страни са завършили български университети и сега заемат важни позиции в своите държави, а хиляди български специалисти са допринесли за развитието на Африка през предишните десетилетия. Всички те представляват солиден мост на приятелство между България и Африка, подчерта заместник-министърът. Тодор Стоянов говори още за напредъка, но и за предизвикателствата, които стоят пред африканските страни. „Европа и Африка са тясно свързани и взаимно зависими. Не случайно 2017 г. е определена като година за партньорството между Европейския съюз и Африка“, каза още той. Тодор Стоянов припомни, че е в ход подготовката на Петата среща на високо равнище между Европейския съюз и Африка, която ще се проведе през ноември 2017 г. Целта на този значим форум е да бъде направен основен преглед на извършеното досега в рамките на съвместната стратегия и да бъдат определени нови хоризонти и методи за постигане на по-голяма ефективност в съзвучие с амбициозната Програма 2063 на африканските страни.

В края на приветствието си Тодор Стоянов благодари на посланиците, ръководителите на мисии и почетните консули на африканските страни в България, както и на българските ръководители на мисии и почетни консули в Африка, за техните усилия за укрепването и разширяването на двустранното приятелство и сътрудничество.

7

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, изнесе доклад на тема: „Икономическите възможности в Африка“. Той обърна внимание, че Африка се възприема като много перспективна област, а на развитието на икономическите отношения с региона се гледа като на много важна инвестиция за бъдещето. В изказването си той обърна внимание на възможностите за развитие на вече изградени връзки с африканските държави в областта на строителството, образованието и културния обмен и припомни някои от съвместните проекти с Алжир, Египет, Судан, ЮАР и други.

Целта на конференцията бе да представи възможностите за сътрудничество между България и Африка. Лекторите, сред които бяха доц. Марселен Йовоган от Стопанския факултет на Софийския университет, проф. Динко Динков, доц. Светла Бонева и проф. Димитър Димитров от УНСС разгледаха различни теми, сред които икономическото сътрудничество, енергийните въпроси, образователния обмен и др.