Начало / Новини / Новини и събития / Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

   
Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

За петнадесета поредна година в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна беше отбелязан Тодоровден. Празникът поставя началото на сезон 2016 г. за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Събитието беше открито от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков. Сред присъстващите официални гости бяха проф. дин Иван Илчев, проф. д-р Нешо Чипев, доц. д-р Албена Александрова, доц. д-р Пламен Митов, доц. д-р Анели Неделчева, доц д-р Валерия Иванова, областният управител на област Варна Стоян Пасев, представители на бизнеса.

Победител в кушиите е Милан Василев с кон Виктор, който спечели голямата награда. Награди получиха и участниците, завоювали призовите места в надпреварата за най- красив конски впряг, състезанието по надбягване с каруци и състезанието за майсторско управление на каруци.

1

В първата събота след Сирни заговезни църквата почита св. Теодор Тирон. В народния календар Тодоровден е познат още като Конски Великден, тъй като в този ден по традиция се провеждат конски надбягвания /кушии/. Традициите и обичаите на Тодоровден обединяват надеждата за здраве и щастие, плодородие и добро бъдеще за младите. Българите са вярвали, че на този ден свети Тодор облича девет кожуха, яхва своя кон и отива при Господ, за да го моли да изпрати лятото. След като стигне царството Господне, забива копието си в земята и за него връзва юздата на коня. От земята се вдигала пара и желанието му бързо се изпълнявало.

2
3
4
5
6