Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Дипломираха се бакалаврите и магистрите на Богословския факултет на Софийския университет

   
Дипломираха се бакалаврите и магистрите на Богословския факултет на Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2015 г. на Богословския факултет на СУ. 65 бакалаври и магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. Випускът има един пълен отличник.

На събитието присъстваха заместник-ректорът на СУ доц. Милена Стефанова, деканът на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски, преподаватели, студенти и близки на абсолвентите.

Доц. Омарчевски откри тържествената церемония и честити празничния ден на абсолвентите, техните преподаватели и близки. Деканът припомни, че на повечето от завършващите тази година, е връчил студентските книжки, когато са постъпвали в Богословския факултет, а сега ще връчи техните дипломи. „Моля се на Господ това, което пожелах на вас, а и на всички студенти, на които съм връчил студентските книжки, да се е случило. Или процесът поне да е започнал, защото той е до живот – освен добри специалисти, освен компетентни, знаещи, можещи хора, да станете добри хора! Много се надявам, че това се е случило с вас и затова благодаря на Господ“.

1

Доц. Омарчевски подчерта, че постигнатите резултати на абсолвентите показват, че времето, прекарано в залите на Богословския факултет не е загубено и заяви, че това е една добра атестация и за бъдещето на работата на младите специалисти в обществото, и за бъдещето на родната ни църква.

Това, което искам да ви пожелая, е всеки по своя път, на своето поприще да не забравя Богословския факултет, да не забравя това, което е научил, да не оскъдява вярата. Виждате дните какви са, че все повече религиозната проблематика излиза по един драстичен начин на общественото поле. Затова бъдете верни, така, както сме ви учили. Бъдете здрави – и физически, и духовно!“, каза още доц. Омарчевски.

4

От името на ректорското ръководство на Софийския университет приветствие към абсолвентите, техните преподаватели и близки поднесе и зам.-ректорът на СУ доц. Милена Стефанова. Тя сподели, че за четири години като зам.-ректор на СУ, едва сега има честта да бъде със завършващите Богословския факултет.

„Казвам това, защото искам да подчертая колко голям и велик е Софийският университет. Но той не може да бъде такъв, без своя Богословски факултет. Искам да изкажа личната си благодарност на деканското ръководство на факултета за успешната ни работа през изминалите четири години и да пожелая на ръководството нови успехи, да разширява все повече дейността на Богословския факултет. Защото в днешните смутни времена на всички ни е ясно, че имаме нужда от вяра, от сила, от увереност в това, че християнските ценности са непобедими и те могат да ни ръководят в нашия светски живот“.

Доц. Стефанова призова випускниците на Богословския факултет със ставане на крака и със силни аплодисменти да благодарят на своите водачи, учители и преподаватели от факултета. Тя призова с бурни аплодисменти да бъде поздравен и випуск 2015 за успехите на всеки един по отделно.

От свое име и от името на ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков доц. Стефанова пожела на завършващите да бъдат здрави, да съхраняват в себе си духа на Алма матер, да проповядват доброто, вярата и смирението. „Всички ние заедно можем и ще бъдем по-добри, ако всеки един от нас дълбоко в сърцето си носи вярата“, подчерта още зам.-ректорът и обяви випуск 2015 г. на Богословския факултет на Софийския университет за закрит.

6

От името на бакалаврите приветствие поднесе отличникът на випуска при бакалаврите Жана Манолчева. Тя благодари на своите близки, на колегите си, на администрацията, на служителите на библиотеките на Богословския факултет, на отците, служили в академичния параклис. Жана се обърна с дълбока благодарност към своите преподаватели и заяви: „За нас вие винаги ще бъдете вдъхновяващ пример за висока интелигентност и истинска вяра – личности, съчетаващи във висша степен знанието за вярата и живот според християнските ценности! Надяваме се да оправдаем вашето доверие!“ Тя призова колегите си винаги, където и да се намират, да бъдат достойни възпитаници на Алма матер, в мислите и делата си винаги да са част от семейството на Богословския факултет и да се стремят към усъвършенстване.

5

Приветствено слово поднесе и Слави Спасов, магистър, който получи златна значка за пълния си отличен успех. Той благодари на преподавателите си и ги увери, че трудът им не е отишъл напразно. Той припомни, че само след няколко дни ще бъде почетена паметта на св. Климент Охридски и прочете пред аудиторията част от неговото житие. „Като Климентови ученици и ние извървяхме път, който ни направи хора по-зрели и по-отговорни за бъдещите ни начинания. Научихме не малко, но най-важното, разбрахме, че ученето трябва да продължи през целия живот и че не трябва да се скъпим да споделяме наученото с всички, с които животът ще ни срещне“, заяви още отличникът на випуска.

2