Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Поклонение пред гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви

   
Поклонение пред гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви

На 18 октомври 2008 г. за първи път в 120-годишната история на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Академичният съвет поднесе венци и цветя пред гробницата на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ.

 

Най-старото висше училище в България дължи красивата си сграда на изключително щедрото дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви от Карлово. През 1896 г. по повод помирението между България и Русия Евлоги Георгиев дарява 800 000 златни лева за построяването на сградата на бъдещия университет и парцел от 10 000 кв. м в центъра на София на стойност 200 000 лв. Оказва се обаче, че средствата са недостатъчни. Тогава идва новото дарение - на 5 юли 1897 г. Евлоги умира и в завещанието си оставя огромната за времето си, а и днес, сума от 6 милиона златни лева за основаване и поддържане на висшето училище, като то трябва да бъде с техническа насоченост.

През годините признателните преподаватели и студенти поднасяха цветя пред статуите на двамата дарители, които се издигат достолепно пред Алма матер, но сега се поклониха пред гробовете на тези изключителни българи, милеещи през целия си живот за Отечеството.

Тяхната гробница се намира в “Белу" - едно от най-старите гробища на Букурещ. Гробницата на братя Евлоги и Христо Георгиеви прилича на малък бял дворец и е истинско архитектурно чудо Тя се намира на алея 48 и е близо до централния вход. Облицовката на стените и двора e от великолепен мрамор. Изящни пластични орнаменти и четири бронзови скулптури допълват изключителната архитектура на гробницата. Вътре се влиза по стръмни стълби. Самото помещение е обособено на два етажа. В крипта под голяма каменна плоча са положени костите на двамата братя, а на стените има техни барелефи. Живописната декорацията на купола е неповторима.

Строителството на гробницата започва през 1897 г., когато умира по-възрастният от двамата братя – Евлоги. Строена е цели 5 години - до 1902-ра, по проект на известния румънски архитект Йон Минку. Той е основателят на неоархитектурната румънска школа и е автор на емблематични за Букурещ сгради. Четирите бронзови фигури отвън са дело на румънския скулптор от немски произход Фриц Щорк.

Ректорът, проф. дин Иван Илчев, произнесе слово за наситения живот на братята от Карлово, за техните изключителни меценатски изяви и за мястото им в историята на България. Приветствие произнесе и временно управляващият посолството на България, г-н Петър Вълов, който заяви, че това първо поклонение е редно да стане традиция за академичната общност.

Програмата продължи със среща с ректорското ръководство на университета в Букурещ. Ректорът, проф. Йоан Панзару, посрещна сърдечно софийските си колеги и откри тържественото заседание. Академичният съвет изслуша доклада на доц. Иван Еленков на тема: „Случаят със завещанието на Евлоги Георгиев – благотворителност, частна автономност и държавна намеса в края на ХІХ и началото на ХХ век в България” и лекцията на проф. Елена Сюпюр, доктор хонорис кауза на Софийския университет, на тема: „Приносът на българската култура и просвета през ХІХ век”.

Цялата програма и пътуване на академичното ръководство бе поета от щедрото спонсорство на Ромпетрол – България, АД.