Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Гост-лекция на Пламен Стефанов, Председател на УС в Енерго-Про Продажби

   

30.05.2015

Plamen-Stefanov

 

На 29 май гост-лектор по дисциплината „Мениджмънт на енергийни и ютилити компании“, част от магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“, беше Пламен Стефанов, Председател на Управителния съвет на „Енерго-Про Продажби“ АД и Управител на „Енерго-Про Енергийни услуги“ ЕООД.

Темата на неговата беше „Регулиране на цените и организация на пазара на електрическа енергия“ и в нея бяха дискутирани и предстоящите процеси по либерализация, както и актуалните предизвикателства пред отрасъла.

Пламен Стефанов е бакалавър по „Икономика“ и магистър по „Макроикономика“ от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Впоследствие завършва и MBA по европейски ютилити мениджмънт в Jacobs University, Бремен, Германия с основен фокус върху регулиране в енергетиката, управление в мрежовите индустрии, управление в пазарите на едро и дребно, европейско енергийно право. Посещава и международни курсове в САЩ, Китай и Русия.

Пламен Стефанов заема ключови мениджърски позиции в групата „Енерго-Про“ от 2012 г. В периода 2006-2012 г. той е част от екипа на „Е.ОН България“, където последователно заема позициите директор Корпоративно развитие, директор Регулаторен мениджмънт и старши вицепрезидент по корпоративни, правни и регулаторни дейности. През този период отговаря за регулаторен мениджмънт, ценообразуване на мрежовите услуги и продажбата на електрическа енергия, лицензиране, правилата за търговия и общи условия на договорите. Преди това се изявява в дейности като управление на бизнес процеси, организационно и бизнес развитие и следприватизационна интеграция. Преди да постъпи в „Е.ОН България“, г-н Стефанов работи като проектен мениджър в „Юкономикс“ ООД и консултант в „Балканска консултантска компания“. Владее английски и немски език.

През 2013 г. Българска браншова камара на енергетиците връчи на Пламен Стефанов наградата „Енергетик на годината“ в секция Електроенергетика.