Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / IN MEMORIAM

   
IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че във вечерта преди 24 май 2015 г. на 93-годишна възраст почина акад. Никола Попов, предишният ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който инициира възстановяването на Стопанския факултет.

Поклонението ще бъде на 26 май 2015 г. (вторник) в 12.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Никола Попов е роден на 8 януари 1922 г. в с. Филиповци, Пернишко.

Завършва икономика на агрономството в Софийския университет и започва преподавателска работа като асистент в Юридическия факултет на Софийския университет (1948 г.). Специализира в Москва като аспирант в Икономическия факултет на Тимирязевската академия. Доцент е от 1955 г., професор - от 1965 г.

Акад. Никола Попов е дългогодишен преподавател и ръководител на катедрата по политическа икономия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Заместник-ректор е на Софийския университет в периода 1961-1966 г. и ректор от 1989 до 1991 г. Академик на БАН е от 1989 г.

Никола Попов е автор на множество научни трудове, сред които „Китайското икономическо чудо”, „Световното стопанство се прекроява”, „Капиталът срещу капитализма” и др.

Почетен член на Българска камара за образование, наука и култура. През 2002 г. е награден с Орден „Стара планина“ - първа степен за изключителния си принос за развитието и съхраняването на българската наука и висше образование и за активната си научна, преподавателска и обществена дейност.

В спомените академичната общност той остава честен и достоен човек, който в своите убеждения и поведение не се подаде на превратностите на времето.

Академичната общност загуби човек, който беше пример за изследователски качества и за гражданска смелост – както преди 1944 г., така и преди 1989 г., така и след 1989 г.

Поклон пред светлата му памет!

От Академичната общност на СУ "Св. Климент Охридски"