Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Две изложби - живопис и есклибрис, бяха представени в рамките на Дните на испаноезичната култура в СУ

   
Две изложби - живопис и есклибрис, бяха представени в рамките на Дните на испаноезичната култура в СУ

В Галерия "Алма матер" на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бяха открити изложбите "Жена фракталия. Автопортрети с чужда намеса" на Кармен Ерера Нолорве (Перу) и Изложба екслибриси от Националния студентски конкурс „Марио Варгас Льоса в София“.

Събитието е организирано от Института "Сервантес" - София, Катедра „Испанистика и португалистика” към Факултета по класически и нови филологии, Културния център на СУ и Галерия "Алма матер". Изложбите са по повод Дните на испаноезичната култура в Софийския университет и са част от програмата на традиционните Майски дни на културата в СУ.

На откриването присъстваха директорът на институт „Сервантес” Хавиер Валдивиелсо Одриосола, деканът на факултета по класически и нови филологии проф. дфн Цветан Теофанов, проф. Людмила Илиева, ръководител на Катедра „Испанистика и португалистика”, гл.ас. Лиляна Табакова, преподавател в катедрата, авторката на едната изложба Кармен Ерера Нолорве и Албена Спасова, която е организатор на конкурса „Марио Варгас Льоса в София“.

1

Събитието бе открито от Лидия Влахова, която представи двете експозиции и подчерта изключителните им качества.

Проектът „Femme fractale / Mujer fractal – Жена фракталия. Автопортрети с чужда намеса“ се ражда от размишления върху проблема за изграждането на женската идентичност както в индивидуален, така и в колективен план. Авторката прибягва до теорията за фракталиите като пресъздава в различен мащаб фрагментирани, симетрични и неравни образи, съпоставени с литературни автопортрети на съвременни латиноамерикански поетеси, създадени специално за този проект.

Изложбата екслибриси от конкурса „Марио Варгас Льоса в София“ представя студентски творби, получили награди от конкурса, организиран от сдружение „Лингва франка“ по повод удостояването на испано-перуанския писател с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Изложбата гостува за пръв път в Софийския университет, а преди това е показвана в Института „Сервантес“ в София и в Университета Комплутенсе в Мадрид.

11

Проф. Людмила Илиева

Проф. Людмила Илиева, ръководител на Катедра „Испанистика и португалистика” на ФКНФ, отбеляза, че за нея е удоволствие да присъства на откриването на тези две изложби, в които си дават среща дългогодишните усилия на катедрата по испанистика и португалистика, на Института „Сервантес” и на Културния център на Софийския университет.

По думите й, в изложбата на Кармен Еррера Нолорве са съчетани две изкуства, тъй като със средствата на живописта тя пресъздава литературните автопортрети на съвременни латиноамерикански поетеси, които сами по себе си са явление в световната поезия. Втората изложба, според проф. Илиева, е доказателство за възраждащия се интерес на младите хора към латиноамериканския континент, действителност и култура. Тя изрази радостта си, че Софийският университет става място за среща на различни поколения творци, обединени от любовта си към латиноамериканската култура и литература. Проф. Илиева пожела успех на изложбата и изрази убеждението си, че това е началото на една хубава традиция.

Албена Спасова, организатор на конкурса „Марио Варгас Льоса в София“, представи колекцията от екслибриси, която в СУ е представена в пълния си вид и показва изключително високото ниво на съвременната българска графична школа. Според нея изложбите тепърва ще имат своите щастливи срещи и то не само с българската аудитория.

12

Кармен Ерера Нолорве

Кармен Ерера Нолорве благодари на ръководството на Факултета по класически и нови филологии и на Института „Свервантес” за поканата и възможността да покаже своите произведения тук. Художничката е родена в Пукалпа, Перу. Учила е в Католическия университет в Лима и има магистърска степен по пластични изкуства от университета в Бордо 3, където преподава понастоящем. В своето творчество тя обича да смесва различните техники, започнала е като живописец, а по късно се занимава и с графика. Досега е имала пет самостоятелни изложби във Франция, участвала е в редица колективни изложби. Позната е на българската публиката с участието си като специален гост на Втория Форум „Малки графични форми“ - София 2013.

7

В своето приветствие Кармен Ерера Нолорве отбеляза, че тази изложба е началото на голям проект, който се разработва на основата на автобиографични откъси от поетеси и писателки от Испания и испаноезичния свят. В България е световната премиера на тази изложба, която предстои по-късно да бъде представена във Франция и страните, от които са всички авторки.

Изложбите могат да бъдат разгледани в Галерия „Алма матер” в Софийския университет до 22 май 2015 г.

2
9