Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Позиция на ръководството на Софийския университет

   
Позиция на ръководството на Софийския университет

Софийският университет спазва стриктно задълженията си по отношение на „Екопарк Варна“, който е първият по рода си у нас и на Балканите, и с усилията на професионалистите от Университетските ботанически градини превърна мястото в едно от най-добре поддържаните и привлекателни за варненци, които са винаги добре дошли там.

Във връзка с изявления на председателя на Градския съвет на БСП Варна Борислав Гуцанов отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет е упълномощен да заяви следното:

Заявлението за провеждане на мероприятие на територията на „Екопарк Варна“, който е част от Университетските ботанически градини, е подадено от частна фирма и от него не е видно, че планираното събитие е пролетен празник на политическа партия. Ръководството на Софийския университет, в пълно съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование и Правилника на СУ, е отказало разрешение за провеждане на събитието, след като става ясно, че мероприятието е на политическа партия.

Припомняме, че това не е първият опит най-старото висше училище в България да бъде въвлечено в политическия живот, сред които за основаване на политически движения на Татяна Дончева, Христо Стоичков и др. Ръководството на СУ последователно отстоява позицията на академична автономност и надпартийност и до този момент на никоя политическа партия не е било разрешавано да провежда събития никъде на територията на Софийския университет.

Софийският университет спазва стриктно задълженията си по отношение на „Екопарк Варна“, който е първият по рода си у нас и на Балканите, и с усилията на професионалистите от Университетските ботанически градини превърна мястото в едно от най-добре поддържаните и привлекателни за варненци, които са винаги добре дошли там. Колкото до заканите на Борислав Гуцанов за променяне на статута на парка, ръководството на СУ може само да припомни, че спазването на подписани споразумения е задължително във всяка една правова държава.

Ръководството на Софийския университет изразява своята надежда политиците от всички партии да спрат с опитите си да въвличат най-авторитетната образователна институция в страната в политически битки.