Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / В СУ бе отбелязано успешното приключване на проект „Япония за България - популяризиране на японски език и култура в България"

   
В СУ бе отбелязано успешното приключване на проект „Япония за България - популяризиране на японски език и култура в България"

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Японистика”, се проведе официална церемония, с която бе отбелязано успешното приключване на проект "Япония за България - популяризиране на японски език и култура в България". Проектът е осъществен благодарение на финансовата подкрепа на Корпорация „Мицубиши”.

На събитието присъстваха проф. дин Иван Илчев, ректор на Софийския университет, проф. дфн Цветан Теофанов, декан на Факултета по класически и нови филологии, Харуки Хаяши, изпълнителен вицепрезидент и изпълнителен директор за Европа и Африка на Корпорация „Мицубиши”, Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България, преподаватели и студенти от Центъра за източни езици и култури на СУ.

Доц. д-р Антон Андреев, отговорник на специалност „Японистика”, откри церемонията. Той отбеляза, че фокусът на даренията на Корпорация „Мицубиши” през последните две години е бил върху подобряването на условията за обучение в Центъра за източни езици и култури, както и публикуването на нови книги и учебници.

1

В рамките на третата година вниманието е насочено преди всичко към усъвършенстването на знанията на студентите в областта на японския език и култура. Открит е нов студентски калиграфски клуб, където преподава студент от специалността, закупен е реквизит за Фестивала на японската култура, организиран от студентите и преподавателите в специалност „Японистика”, който е добил голяма популярност и извън рамките на Софийския университет. В момента се реализира проект, в който студенти от втори курс в специалност „Японистика” запознават деца от детска градина в кв. „Люлин“ с японския език и култура. С помощта на дарението са публикувани откъси от Исе Моногатари, както и японски народни приказки, в превод на студенти от специалността. Доц. Андреев подчерта, че през третата година на проекта е била обновена и библиотеката на специалност „Японистика”, закупена е модерна електронна дъска за една от учебните зали, а в двора на Центъра за източни езици и култури е оформена малка вишнева градина.

2

Проф. Иван Илчев, ректор на Софийския университет, отбеляза, че е изключително радостен да присъства на церемонията и от факта, че ползотворното сътрудничество между Софийския университет и Корпорация „Мицубиши” вече има дълга история. Той обърна внимание, че към момента СУ има най-добре разработената програма за преподаване на японски език и култура в региона и подчерта, че Университетът ще полага усилия да я направи дори още по-добра. Ректорът изказа благодарността си към Корпорация „Мицубиши” за това, че инвестира в най-ценното - младите български студенти, които със своята интелигентност, енергия и креативност са бъдещето на страната.

Харуки Хаяши, изпълнителен вицепрезидент и изпълнителен директор за Европа и Африка на Корпорация „Мицубиши”, изрази радостта си от факта, че сътрудничеството между двете институции продължава. Той отбеляза колко важни са хората, на които Корпорация „Мицубиши” помага - студентите, на които предстои да се развиват като специалисти.

3

Посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми се върна в спомените си в края на 80-те години на XX век, когато е открит Центърът за източни езици към СУ. Той отбеляза задоволството си от успешното сътрудничество между Корпорация „Мицубиши” и Софийския университет и подчерта необходимостта от активна студентска мобилност между България и Япония. Посланикът изрази надежда този процес на сътрудничество да продължи занапред.

4

В края на тържествената церемония група студенти от първи и втори курс в специалност „Японистика” представиха традиционна японска приказка.

5

След това присъстващите на празника разгледаха клуба по калиграфия, където студентите демонстрираха своите умения в областта на древното изкуство. Част от тържествената церемония бе откриването на обновената библиотека на специалност „Японистика”. Гостите посетиха и вишневата градина в двора на Центъра за източни езици и култури.

По-късно в Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет Харуки Хаяши изнесе пред студенти и преподаватели на СУ лекция на тема: „Японски бизнес и икономика”.

7
8
9
10
11
12
13