Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Международният ден на Антарктида беше отбелязан в Софийския университет

   
Международният ден на Антарктида беше отбелязан в Софийския университет

Международният ден на Антарктида - 1 декември беше отбелязан от Българския антарктически институт съвместно с Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България) със семинар, лекции, изложби и занимания за деца.

Председателят на Асоциацията на младите полярни изследователи Иглика Трифонова поздрави гостите на събитието с добре дошли на третото издание на Международния ден на Антарктида в България. Антарктическият договор, който регулира международните отношения по отношение на Антарктида, е подписан на 1 декември 1959 г. От няколко години 1 декември се отбелязва като ден на Ледения континент в международен план.

Иглика Горанова благодари за присъствието на посланика на Монголия в България професор Лхамсурен Дугержав. Той е първият монголски полярник и е бил част от Българската антарктическа експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев.

1

Иглика Трифонова запозна гостите с Асоциацията на младите полярни изследователи - нова организация, обединяваща млади учени, студенти, докторанти и преподаватели, хора с интереси към полярните региони, чиято цел е да развива науката на двата полюса и да запознава българските училища и деца с тези интересни континенти.

Проф. Нешо Чипев, член на управителния съвет на Българския атлантически институт, изрази радостта си, че точно на този ден вижда приемственост по отношение на изследванията на полярните области на земята: „В момента те са едни от най-тайнствените области и имат голямо значение за природата на земята, най-вече за климата. Особено Антарктида представлява една огромна естествена лаборатория, каквато никъде по земята не можем да си позволим. Защото не е имало трайно човешко присъствие през всичките тези години на еволюция. Антарктида крие много тайни за науката и това подхранва моя оптимизъм, че млади учени са се насочили към изследвания в тази посока”, добави проф. Чипев.

2

Обръщайки се към младите учени, проф. Чипев отбеляза постиженията на тези преди тях: „България стана антарктическа нация или по-скоро полярна, защото имаме вече и стъпки на Северния полюс. България влезе в семейството на антарктическите нации и е консултативен член на Антарктическия договор. Днешният ден е отбелязване на самия договор, който е един политически орган, свързан с Антарктида. Това е сериозна атестация и задължение за нашата страна учените там да провеждат изследвания, които да допринесат за разкриване тайните на природата на земята и на самия антарктически район“.

От името на проф. Пимпирев и ръководството на Българския антарктически институт проф. Чипев поздрави гостите с празника и им пожела успешни кариери най-вече в полярните изследвания.

3

Иглика Трифонова благодари за присъствието на хората със зрителни проблеми от спортен клуб за интеграция „Софийски университет”.

Програмата на събитието включва лекции на тема геология и палеонтология на Антарктида, екосистеми в ледовете, представяне на образователните дейности, които екипът на АПЕКС България осъществява пред деца и родители, както и интервю на живо с един от първите български полярници - Златил Вергилов, геолог и художник.

По повод стогодишнината от легендарната британска трансантарктическа експедиция на сър Ърнест Шакълтън беше предвидена и специална аудио-визуална презентация на Шакълтъновата епопея, предназначена за незрящи любители на полярните райони. Екипът на АПЕКС си е поставил за цел и отпечатване чрез 3D принтер на релефна карта на Антарктида, предназначена за незрящи. За тази кауза ще бъде отворена урна за събиране на дарения.

4

В рамките на честването децата от няколко училища в София и страната участваха в международен конкурс за рисунка-дизайн на флаг на континента Антарктида. Организаторите от британската фондация Our Spaces ще отнесат детските рисунки от цял свят на самия Южен полюс и ще направят там изложба с тях сред ледовете.

По-късно днес Българският антарктически институт отбеляза Международния ден на Антарктида с фотоизложба, която официално бе открита от проф. Христо Пимпирев в Централното фоайе на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Проф. Пимпирев отбеляза с радост, че откриването на изложбата съвпада с провеждането на семинар на млади колеги, които са техни наследници в науката и ще продължат делото им.

Изложбата може да бъде посетена от 1 до 7 декември 2014 г.

2_600x400
3_600x400
6_600x400
5_600x400
1_600x400