Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Студенти от Стопански факултет посетиха АЕЦ „Козлодуй”

   

17.06.2014

 

Студенти от Стопански факултет посетиха АЕЦ „Козлодуй”

 

 

2014-06-14-AEC-Kozloduy

 

На 14 юни студенти от магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги” посетиха АЕЦ „Козлодуй” в рамките на организирания от централата Ден на отворени врати. В съботния ден българската атомна централа посрещна 635 души от цялата страна: София, Варна, Враца, Добрич, Габрово, Сливен, Монтана, Павликени, Оряхово и много други. Посетителите бяха от всички възрасти – най-малкият бе само на 1 година и 5 месеца, а най-възрастният – на 92 години, съобщиха в края на деня от АЕЦ „Козлодуй”. От Стопански факултет, в посещението се включиха преподавателят ас. Атанас Георгиев и студентите Марин Маринов, Теодор Павлов, Мария Кръстева, Габриел Ненов и Галина Деянова.

В програмата на проявата бяха включени посещения на командна и машинна зала на 5 и 6 блок, където експерти от атомната централа представиха технологията за електропроизводство от АЕЦ. През целия ден в мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг на АЕЦ „Козлодуй” желаещите можеха да наблюдават измерване на радиационни параметри на околната среда в реално време. Стотици любопитни погледи събраха и пожарникарите, които показаха как се гаси огън със съвременна техника. Най-смелите се качиха и на внушителната 52-метрова пожарникарска стълба, разположена пред Информационния център. От нея те имаха възможност „от птичи поглед” да видят цялата промишлена площадка и да добият представа за мащаба на най-голямото предприятие в енергетиката на България. В Деня на отворени врати гостите получиха и различни информационни материали за ядрената енергетика и за дейността на нашата атомна електроцентрала.