Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Заключителна среща по проект INQUIRE

   
Заключителна среща по проект INQUIRE

Университетските ботанически градини ще продължат да предлагат курс за обучение на учители като част от образователната си програма

Партньорите по проект INQUIRE, в който участват Университетските ботанически градини, се събраха на своята последна работна среща в гр. Тренто и в гр. Арко, Италия. Домакин беше музеят на естествени науки MUSE, който отвори врати за посетители това лято, както и Арбуретумът към музея.

В продължение на три години ЕС финансира проект INQUIRE за разработване и осъществяване на поредица от обучения за учители от началното и средно образование. Чрез обученията само в България над 1000 ученици имаха възможността да посетят и учат в Университетските ботанически градини София, Варна и Балчик.

По време на последната среща всички участници, сред които и представителите от Университетските ботанически градини в България обсъдиха резултатите от въвеждането на откривателското учене (IBSE) в учебната практика в преподаването на ботаника и други науки. Партньорите и научно-изследователският екип от King’s College – Лондон изразиха своето категорично мнение, че този начин на преподаване води до развиване на умения за научно мислене, изследване, аргументиране и оттам до истинско разбиране за процесите и феномените в природата и следва да намери своето място в образователната система на страните от ЕС.

Възможностите за учене на открито и ресурсите, които ботаническите градини в света предлагат са ценни за поколението, което израства в градска среда. По този начин децата могат не само да поддържат реален контакт с природата, но се научават да ценят биоразнообразието и разсъждават относно влиянието на климатичните промени върху живота и здравето на живите организми на планетата.

Университетските ботанически градини ще осъществят идеята за устойчивост на проекта като продължат да предлага 60-часов курс за обучение и практика на открито на учители като част от образователната си програма. За записване и подробности: inquire@abv.bg

MUSE