Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Започна конференцията „Първата световна война и влиянието й върху Балканите и Евразия”

   
Започна конференцията „Първата световна война и влиянието й върху Балканите и Евразия”

Проф. Сахара

Организатори на събитието са СУ „Св. Климент Охридски”, Университетски комплекс по хуманитаристика към СУ, Университетът „Мейджи“ в Япония, Историческият факултет на СУ, Изследователският институт за световна история и Евразийският център „VIA EVRASIA” към ИФ на СУ.

Конференцията е резултат от успешното сътрудничество между СУ „Св. Климент Охридски” и университета в Мейджи, Япония. Събитието се организира под председателството на проф. Шинго Минамизука и проф. дин Иван Илчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Основните цели на конференцията са да бъдат очертани историографските, геополитически, етнополитически, социално-икономически и идеологически граници на Първата световна война.

Доц. Костадин Грозев, директор на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“, откри конференцията и отбеляза, че основният акцент е едно от най-важните събития в историята на XX век – Първата световна война, поставила началото на всичко, което следва през XX век, поставило началото дори на света, в който живеем днес.

Ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев посрещна с добре дошли всички присъстващи. В своя доклад проф. Илчев обърна основно внимание на последиците от Първата световна война за България и развенча някои от популярните митове – че българската армия не е губила битка, а българските политици не са имали никакъв успех на полето на дипломацията; че България е държавата с най-големи териториални загуби след войната; че на България са наложени най-големите репарации и др.

Проф. Сахара от университета в Мейджи изрази своето очакване конференцията да постигне две цели – да затвърди сътрудничеството между двата университета, което да продължи да дава своите успешни резултати, и да формира неутрална платформа за дискусия на темата за Първата световна война – безсъмнено едно от най-важните събития в новата история на човечеството.

Конференцията ще продължи и на 18 септември 2013 г. в Конферентната зала на СУ.

Програмата можете да видите тук .

1
2
3