Начало / Новини / Календар / С академично тържество Софийският университет ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Аула, Ректорат

С академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май.

Празникът ще започне в 12.00 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. д-р Георги Вълчев.

Академично слово на тема: “Въпрос на буква“ ще произнесе доц. д-р Дария Карапеткова от Факултета по класически и нови филологии.

1

В рамките на академичното тържество ще бъдат връчени грамоти на студенти, отличени с годишните награди на Алма матер за учебната 2023/2024 г. по повод 24 май.

Факултетът по славянски филологии на Софийския университет ще награди автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието за 2024 г.

Фондация „Блага Димитрова“ също ще отличи със стипендия студент от Факултета по славянски филологии.

По традиция по-рано през деня Академичният съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която ще започне в 11.00 часа при паметника на светите братя Кирил и Методий. Академичният съвет на Алма матер ще се присъедини към празничното общоградско шествие в 10.50 часа от главния вход на Ректората.