Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Трансгранична акселераторска програма Co-working с подкрепата на Стопански факултет

   

20.02.2023

 

Високо-технологичен бизнес център към Софийския Университет ЕООД (дружество с едноличен собственик СУ „Св. Климент Охридски) с управител проф. д.ик.н. Георги Чобанов подпомага развитието на предприемачеството и иновативността на малките и средните предприятия в област Кърджали. Ръководител на Интеррег проекта Co-working е Иновационната зона в Солун, Гърция, а партньори са Солунският университет „Аристотел“, българският УНСС и Национална компания Индустриални зони.

1

Първото от поредицата събития, за които отговарят експертите от Стопански факултет проф. д-р Албена Вуцова и доц. д-р Тодор Ялъмов беше проведено на 10 и 11 февруари в Областна администрация – Кърджали в партньорство и участие на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) към Министерство на земеделието, Национална компания Индустриални зони, Българо-китайската търговско промишлена палата и Българска търговско-промишлена палата – Кърджали.

Стопанският факултет се утвърждава като основно свързващо звено в българската предприемаческа и иновационна екосистема като съорганизатор на важни национални и регионални инициативи.

Международният акселератор за подкрепа на нови предприятия в областта на селското стопанство, организиран от ЦНСССКЦИЕ в партньорство със Стопански факултет ще се проведе в София Тех Парк от 27 март до 1 април 2023 г. Срокът за кандидатстване е 10 март 2023 г. Наградният фонд е 50,000 евро. Проф. д-р Теодора Георгиева, ръководител на Магистърската програма „Иновации и дигитална трансформация в агробизнеса“ е представител на факултета в журито.

2

Темата на първия семинар беше стройният мениджмънт, който трансформира производствената система на Тойота в глобална методология за разработване на нови продукти и предприятия. В работата на семинара като лектори взеха участие още Лъчезар Динев, който освен, че е председател на Българо-китайската търговско промишлена палата е и сериен международен предприемач в различни сфери – телекомуникации, строителство, и агритех и Кристиян Михайлов от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, който представи Инкубатора за проекти в сферата на роботиката и иновациите. Инкубаторът е изключително подходящ за предприемчиви ученици и студенти, макар че е отворен и за работещи.

3

Семинарът беше посетен от земеделски производители, предприемачи, ученици от 12 клас и журналисти от БТА и Общинско радио – Кърджали.

4

Доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан на Стопански факултет открива събитието

5

Г-н Лъчезар Динев, сериен предприемач и председател на Българо-китайската търговско промишлена палата

 

 

Медийно отразяване на семинара: