Начало / Новини / Календар / РЕ-ТУР: Понякога тишината

Гьоте институт (ул. “Будапеща” 1)

На 17 февруари 2023 г. от 18.00 ч. в галерията на Гьоте-институт ще се проведе Тур и дискусия за едноименната изложбата “Понякога тишината”.

Каква позиция заема живописта в съвременната визуална култура? Според организаторите на изложбата “Понякога тишината” в галерията на Гьоте-институт (19.01-17.02) това е отказът от радикални жестове, манифести и теории, а именно - тишината.

Културният център на Софийския университет в партньорство с “Гьоте институт” има удоволствието да ви покани на следващото събитие от поредицата РЕ-ТУР - съзерцателна разходка из творбите на Албена Петкова, Анжела Терзиева, Гергана Николова, Елена Велкова, Мариана Танчева, Пламена Димитрова и Яна Стойчева, последвана от разговор за тишината в изкуството - от Джон Кейдж през Рилке до Сюзан Зонтаг и отвъд. Изложбата ще представят авторите на концепцията и подбора Мирослав Христов и Калия Калъчева, а външният поглед - доц. Силвия Борисова от БАН, автор на книгата „Естетика на тишината и мълчанието“ и гл. ас. Кирил Василев от катедра “История и теория на културата” в СУ. Модератор: гл. ас. Димитър Божков.

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център на Софийския университет за рефлексия върху съвременното изкуство. Посещаваме важни изложби, получаваме личен тур от кураторите им и с помощта на външно око търсим общото и различното в прочита на публиката, други гледни точки, тангенти.

Повече за изложбата: https://www.facebook.com/events/723496239133397

Повече за РЕ-ТУР: https://culturecenter-su.org/re-tour/

Разговорът ще се състои на финисажа на изложбата.

Вход свободен.

Изображение: Албена Петкова, “Утро”

Re-Tur Albena Petkova - Morning