Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Инициативи с бизнеса / Стопанският факултет, АПСТЕ и сп. „Ютилитис“ проведоха обучение за добри практики при изграждане на фотоволтаични централи

   

25.07.2022

 

На 20 и 21 юли се проведе обучението „Добри практики при изграждане на фотоволтаични централи“, организирано съвместно от Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ), Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и списание Ютилитис. Събитието беше открито от председателя на АПСТЕ Никола Газдов и декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев. Лектори в обучението бяха Венелин Дойчев и Калоян Величков (Управляващи партньори, Sunotec), Димитър Цеков (Технически директор, Renergy), Марияна Янева (Директор Политики, АПСТЕ), Нели Радулова (юрисконсулт, hec solar) и Стефана Цекова (Управляващ партньор Schoenherr). Обучението е част от инициативите, свързани с магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ на Стопанския факултет.

3

Курсът е базиран на „Ръководството за най-добри практики при проектиране, снабдяване и изграждане на фотоволтаични електроцентрали“ на SolarPower Europe, което АПСТЕ преведе, допълвайки го с насоки от опита на български компании – членове на АПСТЕ, както на местния, така и на международните пазари.

2(1)

Обучението предизвика изключителен интерес, събирайки повече от 60 участника от енергийния сектор. Всички те получиха сертификати за участието си от декана на Стопанския факултет в края на втория ден.

1(1)

Поради големия интерес към първото издание, организаторите планират следващо в края на лятото.