Начало / Новини / Новини и събития / Награждаване на финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

   
Награждаване на финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

Мартин Копчев е победителят в 22-рото издание на международния конкурс по програмиране CodeIT , организиран от Мусала Софт. Състезатели, официални лица, образователни и бизнес партньори и много приятели събра церемонията по обявяване на класирането на финала в 22-годишната история на състезанието.

Домакин на финалния присъствен кръг е Мусала Софт, а на официалното събитие – Софийският университет „Св. Климент Охридски“. Конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

2

Събитието бе открито от Елена Маринова, президент на Мусала Софт, която заяви, че CodeIT стартира със създаването на Мусала Софт и продължава и до днес. „Образованието е наша кауза, а елитното образование и състезателното програмиране са сферите, в които се чувстваме най-силни да инвестираме и подкрепяме. Те изграждат амбиция, хъс и състезателен дух, които са безценни в нашия бизнес - създаването на софтуерни продукти и услуги с висока добавена стойност с растящи изисквания за креативност, иновации, работа в непрекъснато променяща се среда и пазарен натиск“, каза Елена Маринова.

3

Тя заяви, че тази година новото е, че на финала има четири момичета, което е радваща индикация за естествено създаден интерес към състезателното програмиране, без да има квоти или отделни задачи за тях. За първи път има участие от Кения, с което държавите, до които достига конкурсът, наближават 20.

13

Президентът на Република България заяви, че младите и талантливи програмисти на България будят чувство на гордост и дават оптимизъм за нашето бъдеще. Със забележителните си постижения те достойно защитават челното място на страната ни в класациите редом до най-развитите държави.

Цялото ни общество е съпричастно с успехите на нашите млади програмисти", посочи държавният глава и поздрави отличените млади хора, взели участие в състезанието, за техните успехи, креативност и усърдие. Президентът припомни, че конкурсът, създаден през 2000 г. като национално състезание, днес е в челото на най-елитните конкурси по информатика и във всяко следващо издание се включват все повече участници от България и чужбина. Румен Радев приветства и организаторите, спонсорите и менторите за подкрепата в търсенето на иновативни решения и за дългогодишните усилия, вложени в подготовката на състезатели на световно ниво.

4

Развитието на икономиката в днешните предизвикателни времена зависи в много голяма степен именно от високите технологии“, подчерта държавният глава и добави, че за това са необходими експерти с качества, каквито се изграждат в състезания като „CodeIT”.

7

В своето приветствие към участниците в конкурса и към организаторите ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков посочи, че подобни събития са едни от най-важните неща – причината вече трети президент да е патрон на тази важна инициатива, Софийският университет да е винаги партньор и най-вече „Мусала Софт“ и не само те, с разнообразни състезания да стимулират интереса към информационните технологии и програмирането. „Защо това е важно? Аз не подценявам другите области, напротив, в последните години постоянно повтарям, че наред с информационните технологии има и други, които сме занемарили, като биотехнологиите, но информационните технологии имат едно голямо предимство – нещо важно за бъдещето и това е, че за разлика от другите бързоразвиващи се индустрии, това е тази, която не е сама за себе си. Не е нужно да се занимаваш непременно с информационни технологии, за да имаш нужда от определени познания“, каза още ректорът. По думите му има голяма вероятност след десет години в повечето професии да имаме нужда от разбиране за алгоритмите, които спомена президентът и да не можем да упражняваме никоя важна професия без това, което правите вие днес.

8

Проф. Герджиков изрази увереността си, че състезание като това развива най-важното – техния интерес. Той благодари на г-жа Маринова, чиито ентусиазъм е заразителен и пожела успех.

10

Доц. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, поздрави участниците и техните ръководители и отбеляза, че не бива да забравяме кой стои зад тези олимпийци и състезатели – техните учители. Доц. Първанов поздрави Министерството на образованието и науката за това, което прави за олимпийското движение, както и Мусала Софт за това, че подават ръка на младите хора и ги подкрепят. „Напред и нагоре, скъпи участници, а вратите на Софийския университет и специално на Факултета по математика и информатика, са широко отворени за вас. Успех!“, каза в заключение доц. Първанов.

Snimka 2_Martin Kopchev-1

Президентът връчи наградата на победителя в 22-ото издание на конкурса „CodeIT” Мартин Копчев, който е ученик в 12 клас в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово, част е от националния отбор по информатика на България и печели за втори път състезанието. Отличени с грамоти бяха още 11 участници в конкурса. В него всяка година участват над 200 млади хора от България и други държави по света. Повечето от тях са ученици и студенти, носители на национални и международни награди от конкурси и олимпиади по информатика.

Финално Класиране CodeIT 2021/2022:

1. Мартин Копчев - 12 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово.

2. Андон Тодоров – 12-ти клас, СМГ „Паисий Хилендарски“. 

3. Деница Янкова   – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен; 

4. Душко Обрадович - преподавател по информатика в гимназията в Сомбор, Сърбия. 

5. Неманя Майски - 10 клас, гимназия "Велко Петрович", Сомбор, Сърбия.

6. Румен Михов -   12 клас, ПМГ "Атанас Радев", гр. Ямбол, възпитаник на Школа „Шикови“.

7. Веселин Георгиев - състезател и програмист, който се е отдал на собствен бизнес в областта на IoT устройства и data loggers.

8.Ния Димитрова  – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен.

9. Ведран Бажич  - 11 клас, гимназия "Велко Петрович" в гр. Сомбор, Сърбия.

10. Добрин Башев - възпитаник и текущ ръководител на школа по състезателна информатика в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово.

11. Александър Губица - 10-ти клас, гимназия "Велко Петрович", гр. Сомбор, Сърбия. 

12. Георги Петков -  9-ти клас на МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна. 

12

Класиране младежи:

1. Михаил Михалев - ученик в 8 клас в Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев" Габрово.
2. Симона Христова - 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
3. Нермин Идириз - 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
4. Виктор Папазов - 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ "Нанчо Попович", гр. Шумен
5. Мартин Недев - 8 клас в ПМГ "Акад. Боян Петканчин", гр. Хасково

Нермин Идириз, Симона Христова и Виктор Папазов са възпитаници на Школа по информатика “АиБ” , Шумен.

Грамоти на финалистите връчиха Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката, Добринка Благоева, директор на дирекция "Дигитализация, иновации и инвестиции" на Столична Община, както и патроните на конкурса. Поздравителен адрес отправи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

От 2012г. Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, с когото финалистите обменят опит и вдъхновени. Тази година те се срещнаха с Христо Венев, България - един от златните таланти по информатика в света. Христо заема забележителното второ място в ранглистата на Международната олимпиада по информатика (IOI) на всички времена. Носител е на множество отличия, като най-знаковите - четири златни и един сребърен медал от IOI.

Почетен председател на журито от създаването на конкурса е проф. Красимир Манев - президент на "Международната Олимпиада по Информатика" /IOI/ (2014-2017) и председател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) и неин президент.

Спонсори: Американска фондация за България, Академия Роботика, Prestigio и Cougar Gaming за България, Brother , Издателство „Ciela”, Издателство „Жанет 45”, ERP Academy, JOY Optics, Grand Optics и ZEISS(Цайс) VISION CENTER, Мусала Софт, Speedy, Самсонайт, Ubisoft Sofia, Hyperscience, Фрекълз , “Аз мога тук и сега”, СТЦ Интерпред, Edoardo Miroglio

Snimka 3_Sponsors  Partners

Патрони: Българската академия на науките и Института по математика и информатика на БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Факултет по математика и информатика, Технически университет - София и Факултет „Компютърни системи и технологии“, Университет „Ангел Кънчев“ - Русе, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе, ППМГ "Акад. НиколаОбрешков" - Бургас, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации - Бургас, Технологично училище „Електронни системи” - София, , Школа по информатика „А&Б“ - Шумен, Школа по информатика "Шикови" - Ямбол.

 

Допълнителна информация за CodeIT:

CodeIT ( https://codeit.bg/ ).Създаден от Мусала Софт през 2000 г. като национално състезание, днес CodeIT събира стотици участници от България и света. През 2011 конкурсът приема нов формат, в който всеки сезон е разделен на два типа състезателни части – СПРИНТ (5+3 задачи) и МАРАТОН (1 задача). Етапите включват “бързи и бавни“ задачи, разпределени в шест задочни кръга. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през годината. От сезон 2013г./2014г. конкурсът става международен и са въведени Junior задачи за състезатели до 8-ми клас, изключително важна стъпка за ранното привличане към областта на науките и технологиите. ТОП 5 Junior на всеки сезон участват във финала, включвайки се в отделно младежко класиране.

От 2007-ма година конкурсът се провежда под патронажа на президента на Република България – Георги Първанов (Президент на Република България 2002-2012), Росен Плевнелиев (Президент на Република България 2012-2017) и Румен Радев - Президент на Република България от 2017г.

До момента в CodeIT са участвали 2000 + състезатели от 20+ държави, сред които Китай, Сърбия, Швейцария, Иран, Индия, Швеция, Южна Африка, Белгия, Норвегия, Финландия, Хърватска, Армения, Ирландия, Египет, Украйна и др. За първи път тази година има участник от Кения.

Над 40 човека елитен екип от състезатели и олимпийци по информатика в Мусала Софт (CSLAB - Computer Science Lab) отговаря за изготвяне на задачите в конкурса - общо 370 за тези 22години.

Партньорите от държавни, академични, образователни, научни и бизнес среди надхвърлят 100, а наградите за участниците са повече от 3000. От 2012 година Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, който да изнесе вдъхновяваща лекция за финалистите – в България за гостували величия в състезателното програмиране: Брус Мери (Южна Африка), Пшемислав Денбиак (Полша), Пьотр Митричев и Глеб Евстропов (Русия), Паскал Понс (Франция), Иван Катанич (Хърватия), Скот ВУ (САЩ), Юхао Ду (Китай), Румен Христов (България). Тази година участниците се срещнаха с Христо Венев (България) – на второ място в IOI ранглиста на всички времена.