Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Стопанският факултет си партнира с APSTE в организацията на регионалната конференция RE-SOURCE SEE

   

13.06.2022

 

На 30 май и 1 юни 2022 г. се проведе регионалната конференция RE-SOURCE, посветенa на корпоративното снабдяване с възобновяема енергия в Югоизточна Европа. Като партньор на конференцията и по силата на споразумение с APSTE, Стопанският факултет получи покани за безплатно участие на студенти от магистърска програма „Енергийни пазара и услуги“ и бакалаври с изразен интерес по темата за пазарната и системна интеграция на възобновяемата енергия.

Модератори в два вълнуващи панела бяха деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и преподавателят в дисциплина „Възобновяеми енергийни източници и биогорива“ гл. ас. д-р Мария Трифонова.

ссссс

Д-р Трифонова имаше удоволствието да обсъди с българските представители в Европейския парламент Цветелина Пенкова и Радан Кънев новостите по развитието на законодателните пакети „Готови за целта от 55%“ и RePowerEU.

гггггггггггггггггг

Доц. Георгиев модерира панела относно декарбонизацията в индустрията, на който мнения споделиха ръководители на водещи компании като Биовет, АУРУБИС, Mytilineos S.A., Enery, CWP Global, както и браншовата асоциация Българската Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори (БФИЕК).

Във връзка с конференцията, на 30 май Стопанският факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организира обучителен семинар с фокус върху техноикономическите аспекти на системите за съхранение на електрическа енергия. Студенти и алумни от магистърските програми на Факултета имаха възможността да обсъдят лично с изпълнителния директор на британската технологична консултантска компания Exawatt прогнозите за цените на батериите за съхранение на енергия и степента на зрялост на алтернативни технологии. Онлайн в лекцията участваше и проектния мениджър в Австрийската енергийна агенция Лукас Цвийб.

ффффффффф

Запис на обучителния семинар е достъпен в youtube канала на Стопански факултет.

Интервю със Саймън Прайс за в. Капитал, проведено след визитата му в Стопански факултет, може да прочетете тук.

Дипломната работа на Лукас Цвийб, анализираща алгоритми за контрол на системите за съхранение въз основа на данни от немския електроенергиен пазар, е достъпна тук.