Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / 120 години катедра „Икономика“: онлайн семинар „Брекзит и неговото отражение върху външната търговия на ЕС“

   

27.05.2022

 

На 8 юни от 18:30 ч. гл. ас. д-р Цветан Мадански от катедра „Икономика“ и Ирена Ставрева, началник на отдел „Митническа дейност и методология“, Териториална дирекция Митница-Варна, ще изнесат онлайн семинар, посветен на Брекзит и неговото отражение върху търговията на стоките, търгувани между Обединеното кралство и държавите-членки на Европейския съюз.

картинка

По време на уебинара д-р Мадански и г-жа Ставрева ще се фокусират върху следните въпроси:

  • Как превръщането на Великобритания в трета страна в търговията с държавите-членки на Европейския съюз доведе до съществени промени и забавяне на доставките?
  • Какви са разпоредбите на Споразумението за търговия и сътрудничество между Европейския съюз и Великобритания?
  • Какви са предизвикателствата пред бизнеса във Великобритания и в държавите-членки на ЕС, които се сблъскват с изцяло нова система от тарифни и нетарифни търговски бариери?

За участие в семинара е необходимо предварително да се регистрирате на следния линк: https://bit.ly/3wUIFxU

След регистрация ще получите имейл с потвърждение и линк към семинара, както и опция да добавите събитието към вашия Gmail календар.

 

_______________________

Катедра „Икономика“ на Стопанския факултет е приемник на катедра „Политическа икономия“, създадена с решение на Академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски“ на 21 октомври 1902 г. С Постановление на Министерския съвет от 1951 г. Стопанският факултет е отделен от Софийския университет. Само катедра „Политическа икономия“ остава в рамките на Университета и през 1953 г. е обособена като самостоятелно звено, пряко подчинено на Ректората. Стопанският факултет на Софийския университет е възстановен с решение на Академичния съвет от 16 май 1990 г., с което катедра „Икономика“ продължава своята дейност и развитие. През 2022 г. катедрата отбелязва своя 120-годишен юбилей със серия от събития, насочени към студентите и докторантите на Стопанския факултет и академичната общност в страната и чужбина.