Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по журналистика и масова комуникация и Българската национална телевизия организираха дискусия за доброволчеството и украинските бежанци

   
Факултетът по журналистика и масова комуникация и Българската национална телевизия организираха дискусия за доброволчеството и украинските бежанци

В деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в Софийския университет организира дискусия на тема: „Спасение: Украинските бежанци в България“.

Събитието се проведе съвместно с БНТ и с предаването „България от край до край“ и имаше за цел да привлече вниманието върху помощта и доброволчеството, върху включването на украинските бежанци в българското общество. Основа на дискусията стана третият епизод от поредицата на БНТ „Спасение“.

6

На събитието присъстваха Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа, Мариана Тошева - председател на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, Мариела Драголова – директор на Дирекция „Новини и актуални предавания на БНТ, поетесата Анна Багряна от сдружение „Мати Украйна“ и, разбира се, създателите на поредицата.

В три епизода режисьорът и сценаристът Йордан Димитров, завършил журналистика във ФЖМК, операторът Миглена Гайдарова, продуцентът Надя Обретенова – докторант във факултета, представят пред българската аудитория човешката трагедия, бягството от война и търсенето на мирен бряг. Документалният филм се основава на срещите и разговорите с хората, свидетелските разкази на бежанците и доброволците от бежанския център във Варна.

2

При откриването деканът на Факултета по журналистика и масова комуникация проф. д-р Веселина Вълканова сподели: „Вече 77 дни на един хвърлей от България се води непредизвикана война, а цивилното население е подлагано на крайни жестокости. Благодарение на колегите, които предават от Украйна, всеки ден виждаме човешкото страдание и трагедиите – и то отвъд пропагандната реторика на противопоставянето на приятелите и враговете. Във Факултета по журналистика и масова комуникация са учили и се учат десетки студенти и докторанти от Украйна, много от тях от български произход. Днес, във времето на сурови изпитания за тяхната родина - суверенната Украйна, ние преживяваме заедно с тях, случващото се във тяхната родна страна, споделяме страха, ужаса и гнева, застанахме солидарно до тях срещу агресора. Над 200 000 души с български произход в Украйна са в нашите мисли, както и всички хора в страната, която преминава през незаслужено изпитание и недопустимо нарушение на международното право и ред. Съпричастието с трагедията, споделените страхове, които свързват хората по време на криза, са водещи в това сложно време. Хуманитарната криза, бежанският поток, са в центъра на вниманието на българското общество…

1

Проблемите са много - с настаняването и адаптацията на хората, рискове за тяхната сигурност, в това число от престъпни посегателства, за което в последните дни имаше информации, реална е заплахата от трафик и трудова експлоатация.

Българският червен кръст, Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“, доброволци и граждански организации работят активно върху разрешаване на основните проблеми пред бежанците - здравеопазване, социални услуги, образование за децата на хората, търсещи закрила.

4

В тази тежка ситуация ЕС реагира навреме и адекватно, като е налице и значителна финансова подкрепа за страните, приемащи украински бежанци, още в рамките на първата седмица на войната бе активирана директивата за временна закрила, която дава възможност за бърза обработка на документи на пристигащите лица…

За тях и тяхната съпричастност и подкрепа е филмът на Българската национална телевизия „Спасение: Украинските бежанци в България“, реализиран от екипа на предаването „България от край до край“.

5

Мариела Драголова – директор на Дирекция „Новини и актуални предавания на БНТ, продуцентът Надя Обретенова и сценаристът и режисьор на филма Йордан Димитров разказаха за създаването му.

8

След прожекцията се състоя оживена дискусия с въпроси на представители на медиите и студентите към Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа и Мариана Тошева - председател на Държавната агенция за бежанците, които споделиха с какви препятствия и трудности се сблъскват българските институции и какви са перспективите за продължаването на помощта и съдействието за бежанците от Украйна, за настаняването им, образованието на децата им, включването им в трудовия пазар и интегрирането в обществото.

10
9

 

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ