Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Магистрите от програма „Енергийни пазари и услуги“ посетиха „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД

   

27.04.2022

 

На 13 април 2022 г. група студенти от магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ посетиха АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД. Водач на групата беше доц. д-р Атанас Георгиев – ръководител на магистърската програма и декан на Стопанския факултет.

1

Специално за посещението екипът на централата беше подготвил програма, която включваше посещения и разяснения за следните обекти:

  • Информационен център, с прожекция на филми за АЕЦ „Козлодуй“, инструктаж за безопасност и разяснения по макети;
  • Машинна зала на 6. Блок;
  • Учебно-тренировъчен център – симулатор ВВЕР-1000 и демонстрационни зали;
  • Централен щит за управление на открита разпределителна уредба (ОРУ);
  • Групова снимка на „Обзорно място“ над площадката, определена за изграждане на нови мощности.
2

След посещението в „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, групата посети и съоръженията, управлявани от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО), включително 2. блок, който е обект на извеждане от експлоатация.

Седмица по-рано, гост-лектор в Стопанския факултет беше и изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД – г-н Любен Маринов.

Студентите от програмата и ръководството на Стопанския факултет благодарят на екипа на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ ЕАД и на ДП РАО за гостоприемството и перфектната организация на посещението.

3
4