Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Столични инспектори се включиха в проект за въглеродна грамотност

   

27.04.2022

 

Как да направим града въглеродно неутрален и какво означава „въглероден бюджет“ бяха сред темите, по които се обучаваха служители на Столичен инспекторат – институцията, която следи за изпълнението на мерки за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух в София. В събитието се включиха 10 инспектори, а измежду добрите примери за въглеродно неутрални градове бяха Нотингам и Манчестър. Нотингам цели да постигне нулеви въглеродни емисии до 2028 г. като една от стъпките за това е постигането на базова „въглеродна грамотност“ за всички членове на общността – институции, граждани, организации и бизнес.

278914426_316321727293485_959436375287929842_n

В София методиката е адаптирана от фондация „Каузи“ в партньорство със Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и съдействието на Столичен инспекторат по проект „Въглеродна грамотност – път към повишаването на качеството на живот в София“, финансиран от Програма Европа 2021 на Столична община. Тридневното обучение обхваща както запознаването с основни понятия като „въглеродна неутралност“, „въглероден бюджет“, „устойчиво развитие“, начините за намаляване на въглеродните емисии в различните сфери на живот – на работното място, в личния живот, при пътуване, потребление на стоки и услуги. Акцент се поставя и върху ролята на местните власти в подпомагането, насърчаването и контрола на всички тези процеси.

В обучителната програма са включени интерактивни и игрови похвати. Участниците работят над практическите отборни игри „Климатична фреска“ и „Да бъдем въглеродно неутрални“.

278854850_465183675293828_3185489909796486997_n

Намаляването на въглеродните емисии в София може да се случи, единствено ако всички участници в този процес имат базови познания за това кои са най-вредните процеси и дейности, какви са последствията от тях върху здравето на хората и икономическия просперитет на града, както и за малките крачки, които всеки ден можем да правим към устойчиво развитие“, каза д-р Марина Стефанова от Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, преподавател във Факултета и лектор по проекта.

Обучителните ресурси се допълват с обучителни и информационни видеа, които са публикувани на YouTube канала на фондация „Каузи“. Разработен е наръчник, който дава базова информация, включваща основни понятия, анализ на предизвикателствата и възможностите и препоръки за подобряване на средата. Наръчникът е предназначен за различни публики, в които влизат обществеността в столицата, учители в различни етапи на образованието, които могат да го ползват като учебен ресурс, граждани и граждански организации.

1
sofia_logo1-1
каузи