Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Най-активните потребители на SofiaCoin ще получат награди

   

13.04.2022

 

На 15 април, петък, в 11 часа, в SofiaLab (ул. Сердика 1, ет.3) ще бъдат наградени първите отличени пешеходци и велосипедисти в София, които са изминали най-големи разстояния като регистрирани потребители на приложението SofiaCoin досега. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и заместник-кмета по направление „Транспорт и градска мобилност“ Кристиан Кръстев са поканени да връчат наградите.

Sofia_Coin4_b31f59534f

Приложението, разработено от Асоциация за развитие на София и Столична община, започна да функционира в края на 2021 г. Досега приложението е отразило 4600 индивидуални придвижвания из София пеша, с колело или със скутер. Изминати са общо малко над 7 120 км, повече от половината от които (4345 км) са изминати пеша, 2523 с колело и 253 с електрическа тротинетка. И това е добра новина не само за здравето на софиянци. Решението им да се движат из града активно е спестило 285 кг въглероден диоксид, над 7 кг азотен оксид и килограм и половина фини прахови частици.

Затова най-активните потребители от създаването на приложението ще получат награди – билети за концерта Helloween HammerFall на 20 април в Арена Армеец от Eventim, таблети, предоставени от А1, награда-изненада, велосипедни аксесоари и други.

Организаторите ще представят и най-използваните от потребителите на приложението велосипедни и пешеходни маршрути за придвижване в града. За да насърчи столичани да ползват активен транспорт, Столична община пое ангажимент да приоритизира няколко пъти годишно тези трасета в своята инвестиционна програма. На церемонията ще бъдат представени първите пешеходни и вело участъци, които ще се обновят с приоритет. Събитието ще се излъчва и онлайн тук.

„Тези награди ни дават възможност да кажем благодаря на нашите съграждани – пешеходци и велосипедисти. Активният транспорт е добър за здравето и още по-добър за околната среда и града. Това приложение е и инструмент да инвестираме целенасочено в наистина използваната пешеходна и велосипедна инфраструктура и да направим по-безопасно и лесно това придвижване в града“, каза Йорданка Фандъкова.

Приложението SofiaCoin е изработено в рамките на проект INNOAIR, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Това е първият български проект, избран за финансиране от Инициативата.