Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / FEBA Alumni Club / Новини от Алумни клуба / Мартин Русинов: „Стопанският факултет – един от най-предпочитаните за бакалавърска степен с насоченост към бизнеса и управлението на персонал“

   

17.04.2021

 

Вижте повече за инициативата "Успешните примери" на Стопанския факултет

 

Включете се в нашия FEBA Alumni Club

 

Разговор с Мартин Русинов, възпитаник на Стопанския факултет.

 

MRusinov

 

Мартин Русинов е Мениджър бизнес развитие и централизирани услуги в отдел Авиационни инструменти и оборудване на Луфтханза Техник София. Участвал е в най-мащабния проект на Луфтханза Техник по централизация на услуги с изнесен център в България. Притежава магистърска степен по Стратегическо управление и бакалавърска степен по Стопанско управление от Софийски Университет „Свети Климент Охридски“.

 

Разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш сега?

Казвам се Мартин Русинов. На 32 години съм, роден съм и съм израснал в София. Висшето си образование завърших в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – бакалавърска степен със специалност Стопанско управление и магистърска степен със специалност Стратегическо управление.

Професионалният ми път се разви в сферата на авиацията с първата ми роля в Луфтханза Техник София през 2012 г. Компанията се занимава с базово и линейно обслужване на тяснокорпусни самолети, както и с обслужващи централизирани дейности. Настоящата ми роля е Мениджър Бизнес развитие и централизирани услуги в отдел Авиационни инструменти и оборудване. Ръководя малък екип от колеги, които предоставят услуги на базите на Луфтханза Техник в България, Малта, Унгария, Ирландия и Пуерто Рико, както и на над 120 външни бизнес клиенти в целия свят. Също така в екипа си имам служители, които управляват проекти за оптимизация и развитие.

В допълнение на централизираните услуги, предлагани към базите на Луфтханза Техник, съм отговорен и за развитието и разрастването на бизнеса/услугите, които предлагаме към външните клиенти.

 

Ти ли избра своята професия или тя те избра?

Изборът ми на професия всъщност се случи като комбинация от двете. Още като студент в Стопанския факултет исках да се развивам в областта на лидерството и ръководенето на персонал. Разбира се това изисква време и натрупан опит. От друга страна дейността на отдела, който ръководя, е с голяма техническа насоченост, което беше доста предизвикателно за мен в началото, въпреки че хобитата ми винаги са имали технически елемент.

 

Кое ти помогна да стигнеш дотук?

Факторите са много и е трудно да изброиш всички. Основното, което ми помогна, е добрата теоретична основа от Стопанския факултет, средата от колеги във факултета, упоритостта, правилните очаквания как може да започне и да се развие кариерният ти път и това винаги в работата си да давам малко повече, отколкото се очаква от мен и съответната позиция. Разбира се, винаги е нужна и малка доза късмет.

 

Как разбираш, че си успял човек? Каква е твоята рецепта за успех?

Всеки има индивидуално виждане за успеха. За мен да си успял означава да намираш правилния баланс между това в какво прекарваш 40 часа седмично – работата и как прекарваш останалата част от времето си – личният живот. Да си постигнал това, което искаш и в двете области, без да жертваш едното за сметка на другото.

Моята рецепта е винаги да наблюдавам себе си, да определям области за себеразвитие и да работя над тях. Също така се стремя често да си задавам въпроса дали това, което правя, е най-важното в дългосрочен план и ако отговорът е отрицателен, да направя нужните промени.

 

Кое е най-важното за един успешен ръководител?

За мен най-важното за успешния ръководител е да се вслушва в екипа си, да има доверие във всеки един от тях, да работи за развитието на екипа си и да допринася за среда и атмосфера, в която хората искат да работят, чувстват се комфортно. Ключови са комуникацията, даването, както и получаването на обратна връзка.

 

Кога завърши Стопанския факултет? Какво беше характерно за Факултета тогава?

Завърших бакалавърската си степен през 2012 г., а магистърската през 2014 г. Както тогава, така и сега, Стопанският факултет беше един от най-предпочитаните избори за бакалавърска степен с насоченост към бизнеса и управлението на персонал.

 

Кое те мотивира да избереш Стопанския факултет?

Основно бях воден от това в каква област искам да се развивам като професионалист и перспективите, които дава Стопанският факултет, както и добрата репутация на Факултета сред работодателите.

 

Кои преподаватели/предмети си спомняш най-живо?

Преподавателите, които си спомням най-живо, са д-р Ия Петкова, проф. Давидков, проф. Кръстева, д-р Георги Ганев. Основната причина за това е различният им подход на преподаване, използване на примери и добри практики от практическо естество, възможност за въпроси, дискусии и диалог по време на лекции и упражнения.

 

Посланието ти към студентите на Стопанския факултет днес?

Да са отворени към различните направления, в които могат да придобият знания; да се стремят да разширят погледа си върху различните области, за да могат с охота да изберат подходящата сфера, в която да се развиват като професионалисти.